Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Onderzoek fraude ICT-aanbestedingen bij Defensie

Er wordt een onderzoek gestart naar de mogelijke fraude rondom de aanbesteding van ICT-projecten binnen Defensie. [slide] Na Kamervragen in juli heeft de Minister van Defensie Jeanine Hennis een commissie gevraagd, meldingen van misstanden te verzamelen en te analyseren. “Uit deze analyse komt naar voren dat nader onderzoek gewenst is”, stelt Hennis in een brief aan de Tweede Kamer.

In mei maakte Hennis al bekend dat er grote problemen bij de ICT van Defensie zijn. Computerapparatuur is verouderd, en als gevolg hiervan kunnen netwerken uitvallen. Ook de verhoudingen binnen de ICT-top van het ministerie waren verstoord. Vier topambtenaren zijn vervolgens uit hun functie gezet.

Grootschalig probleem
Er is de afgelopen maand veel te doen geweest om fraude in onder andere de ICT-sector. Zembla onthulde dat het ICT-bedrijf Ordina mogelijk heeft gefraudeerd bij het binnenhalen van opdrachten bij de overheid. Ook bleek dat de Belastingdienst, het ministerie van Justitie en uitkeringsorganisatie UWV kampen met problemen bij het succesvol uitvoeren van ICT-projecten.

Rijksrecherche ook paraat
Afgelopen week bleek tevens dat de Rijksrecherche bezig is met een oriënterend onderzoek naar de mogelijke overtredingen van de aanbestedingsregels bij het ministerie van Defensie. Aanleiding hiervan was een aangifte door het ministerie zelf. Volgens de Metro begon het onderzoek van Hennis hierna.  

Ruim budget uitgetrokken
Voor oplossingen op de korte termijn heeft Hennis onlangs 16,7 miljoen uitgetrokken. Voor de hele nieuwe ICT-infrastructuur is volgend jaar 40 miljoen euro gereserveerd.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres