Magnifying glass Close

Onderzoek naar miljoenenfraude met pgb

Een aantal zorginstellingen op de Veluwe hebben mogelijk miljoenen euro’s gedeclareerd, waarvoor nooit zorg is geleverd. Dat blijkt uit onderzoek van het FD en het Zilveren Kruis. Alleen al in 2015 zou het gaan om een bedrag dat kan oplopen tot 1,3 miljoen euro.

Centraal in het onderzoek staat de zorginstelling Zorg en Ondersteuning uit Ermelo. Deze instelling is inmiddels opgeheven, maar leverde van 2011 tot eind 2016 zorg aan ongeveer 70 jongeren met een licht verstandelijke beperking of psychiatrische achtergrond. Een groot deel van de zorg werd door gemeenten en zorgverzekeraars betaald vanuit het persoonsgebonden budget (pgb), maar uiteindelijk is er van zorg weinig terecht gekomen.

Fraudegevoeligheid pgb
Het systeem van het pgb ligt volgens het FD al langer onder vuur vanwege de fraudegevoeligheid ervan. Tot een aantal jaar geleden kregen patiënten het geld voor zorg op hun eigen rekening gestort. Omdat dit gesjoemel in de hand werkte, besloot staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid de regels aan te passen. Sinds 2015 worden de budgetten overgemaakt aan de Sociale Verzekeringsbank, die vervolgens namens de patiënten de zorgverleners betaalt.

Onderzoek Zilveren Kruis
Deze systeemwijziging mocht echter niet baten. Zilveren Kruis vermoedt nu dat er op de Veluwe misbruik is gemaakt van pgb-budgetten. De zorgverzekeraar is niet alleen een fraudeonderzoek gestart naar Zorg en Ondersteuning, maar ook naar AZ Zorgverlening en SuccesZorg. AZ Zorgverlening is in handen van een oud-bestuurder van Zorg en Ondersteuning. De eigenaar van SuccesZorg is een oud-personeelslid. Deze eenmanszaken namen bij de opheffing van Zorg en Ondersteuning eind 2016 een onbekend aantal cliënten over.

Zilveren Kruis stelt dat de drie zorgverzekeraars over de afgelopen jaren minder zorg hebben geleverd dan werd gedeclareerd. Daarnaast kreeg het personeel te weinig uitbetaald en had een groot deel van de patiënten een te hoge indicatie, zodat zij meer geld kregen.

Forensisch rapport
In 2016 gaf de raad van toezicht van Zorg en Ondersteuning een forensisch accountant de opdracht om de declaraties over 2015 te onderzoeken. Volgens bronnen van het FD, zou over 2015 een bedrag van tussen de 6 ton en 1,3 miljoen onterecht zijn gedeclareerd. Veel documenten zijn zoek, waardoor er onduidelijkheid bestaat over het precieze bedrag. Het rapport is nooit officieel vastgesteld, omdat de instelling werd opgeheven voordat het onderzoek was afgerond.

Onderzoek gemeente
Gemeente Ermelo heeft in februari bureau SV Land de opdracht gegeven de gang van zaken bij Zorg en Ondersteuning te onderzoeken. Dat bureau heeft het forensisch rapport inmiddels in bezit.

Partner van Aanbestedingscafé
Partner van Aanbestedingscafé

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres