Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
24
10
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Veel onrust bij aanbestedingen strooizout

Als de winter vroeg begint dit jaar, dan kan het zijn dat er nog niet genoeg strooiwagens beschikbaar zijn. Er heerst namelijk nog veel onrust over de aanbesteding van strooizoutcontracten. Verliezende aannemers dreigen Rijkswaterstaat met procedures. De kans dat zij een rechtszaak winnen is klein. Het enige gunningscriterium is namelijk de prijs. Dat meldt Cobouw.

In heel Nederland zijn er 500 strooiwagens en 350 sneeuwploegen nodig. Hiervoor brengt Rijkswaterstaat elk jaar enkele raamcontracten op de markt. Uit de tenderstukken blijkt dat de laagste prijs het enige gunningscriterium is voor de 5-jarige zoutcontracten. Dat zorgt voor grote frustratie bij verschillende partijen.

Geen openheid en vage antwoorden
Naast dat Rijkswaterstaat goedkopere aannemers wil, geven zij ook geen openheid van zaken, stellen de marktpartijen. Ook schuift Rijkswaterstaat kritische vragen na de voorlopige gunning terzijde of beantwoordt ze met vage antwoorden. Daarom verdenken de verliezende marktpartijen Rijkswaterstaat van vriendjespolitiek. Volgens hen worden allerlei termijnen opgerekt en geeft Rijkswaterstaat bepaalde partijen een tweede kans.

Groningen en Drenthe
Zo stapte bij de aanbesteding in Groningen de verliezende partij Sita naar de rechter, omdat de gunning opnieuw aan Krinkels was gegeven. Sita was het hier niet mee eens, maar verloor de rechtszaak. Ook in Drenthe rommelt het. Bij een recente vlootschouw keurde Rijkswaterstaat 16 voertuigen af, omdat deze ongeschikt zouden zijn voor het nieuwe strooiseizoen.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.