Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
18
05
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Openbaar aanbesteden OV in de drie grote steden

Het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moet openbaar worden aanbesteed, dat vindt de voorzitter van het samenwerkingsverband van vervoersbedrijven. Op dit moment wordt het openbaar vervoer in de grote steden aan de partijen GVB, RET en HTM onderhands gegund. Het samenwerkingsverband publiceerde een rapport over nieuwe aanbestedingsprocedures in het openbaar vervoer. Dit meldt NRC.

Anne Hettinga, voorzitter van het samenwerkingsverband Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN), weet het zeker: het openbaar aanbesteden van het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zorgt voor een daling van de kosten van tenminste 25 procent. Volgens Hettinga kan een nieuw kabinet ervoor zorgen dat de onderhandse gunningen in de grote steden worden opengebroken.

Nieuwe aanbestedingsprocedures
FMN publiceerde het rapport ‘Een kwestie van gunnen’. Dit rapport gaat over nieuwe aanbestedingsprocedures in het openbaar vervoer. Centraal staat de marktwerking op het spoor. In de afgelopen kabinetsperiode was dat amper mogelijk, omdat de PvdA daar tegen was. Het samenwerkingsverband denkt dat het nu wél mogelijk is, omdat VVD, CDA en D66 voor meer marktwerking op het spoor zijn.

Contracten tussentijds openbreken
Op dit moment kunnen contracten tussentijds niet worden opengebroken. Nadat een aanbesteding gegund is, kan er niets meer gewijzigd worden. Volgens Hettinga moet dat worden veranderd. Er zullen, volgens hem, de komende jaren technologische doorbraken plaatsvinden. Deze kunnen het openbaar vervoer aantoonbaar verbeteren. Contracten die tussentijds kunnen worden opengebroken zijn, volgens Hettinga, dus nodig.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.