Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Opgeheven tram Groningen zet kwaad bloed bij bedrijven

De gemeente Groningen stopte eind vorig jaar plotseling met de aanbestedingsprocedure regiotram. In een terugblik stelt het inmiddels opgeheven trambureau dat deze beslissing ervoor heeft gezorgd dat bedrijven niet snel meer in zee zullen gaan met lagere overheden. 

De gemeente Groningen heeft zich veel boze reacties op haar hals gehaald door plotseling te stoppen met de aanbestedingsprocedure van de regiotram. Volgens het inmiddels opgeheven trambureau heeft deze beslissing ervoor gezorgd dat bedrijven in de toekomst niet snel meer gaan samenwerken met lagere overheden. Dit schrijft het bedrijf op haar website in een terugblik op de aanbesteding. Onder andere bouwers, vervoerders, financiers en leveranciers staan achter deze verklaring.
Flinke kritiek
Het trambureau betreurt niet alleen de plotselinge beslissing van de gemeente, maar de procedure verliep volgens het bedrijf ook niet vlekkeloos. De politieke betrokkenheid bij het project zou te groot zijn. Doordat de gemeenteraad en Provinciale Staten zich te veel bezighielden met details, moesten de uitvoerders vaak lang wachten op besluiten van de overheden.
Ook zouden de volksvertegenwoordigers te weinig kennis hebben gehad. Ze hadden “te weinig kennis en begrip van het dossier”. Dit werd vervolgens opgelost door ze nog meer gedetailleerde informatie aan te leveren die ze moesten doorlezen. Maar dit werkte volgens het trambureau averechts; de informatie kwam nauwelijks over.
Andere oplossing
De gemeente Groningen had niet plotsklaps hoeven stoppen met het aanbesteden van de regiotram. Volgens het trambureau had de gemeente ook gebruik kunnen maken van een andere oplossing. De gemeente had bijvoorbeeld vier grote projecten in de stad – de Zuidelijke Ringweg, het Groninger Forum, de tram en de Sontweg – kunnen versoberen. Op deze manier had de aanbesteding van de regiotram door kunnen gaan. Het trambureau verwijt de gemeente dat deze geen regie heeft genomen.
Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres