Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen
AEB Amsterdam ontwikkelt zich tot een duurzaam grondstoffen en energiebedrijf. Nu al onderscheiden we ons door de duurzaamheidsprestaties van ons huidige kernactiviteit: afvalverwerking. Daar komt bij dat AEB financieel gezond is. Dit biedt ons een gunstige uitgangspositie om onze ambities waar te maken.
Zo zijn we begonnen
Maximaal rendement uit afval halen is de missie die sinds de start van ons bedrijf, meer dan 90 jaar geleden, leidend is. Op een schone en verantwoorde manier zoveel mogelijk bruikbare stoffen uit afval halen. Met de oplevering van de Afvalenergiecentrale in 1993 werd dit realiteit. De warmte die bij verbranding van afval vrijkomt, wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken en woningen en bedrijven te verwarmen. Tien jaar later keurde het gemeentebestuur van Amsterdam de bouw van een tweede centrale goed, de Hoogrendement Centrale. De naam zegt het al: het energierendement, maar ook het hergebruik van materialen, ligt hier een stuk hoger (hoogste ter wereld) dan bij gewone installaties. Een tweede uniek onderscheid is de combinatie met het depot gevaarlijk afval op één locatie. Hierdoor is geen extra transport nodig en kan de verwerking direct plaats vinden.
Onze aandeelhouder
AEB Amsterdam is een zelfstandige NV waarvan de aandelen voor 100% in eigendom zijn van de gemeente Amsterdam. De milieu-ambities van de gemeente Amsterdam zijn dan ook leidend voor AEB. AEB levert hierin een belangrijke bijdrage door de levering van duurzame elektriciteit en (stads)warmte. Daarnaast wordt via de afvalpunten zoveel mogelijk grofvuil ingezameld voor hergebruik en recycling. Last but not least is AEB een belangrijke sociale werkgever in de regio.
Onze strategische partners
50.000 Amsterdamse gezinnen maken al gebruik van stadswarmte, een kwart daarvan is warmte uit afval. AEB werkt in dit project samen met NUON, in de joint venture Westpoort Warmte (WPW). AEB verduurzaamt op deze manier de warmtevoorziening in de stad.
Samen met Waternet en Havenbedrijf Amsterdam werkt AEB aan het realiseren van een duurzame haven. Een zestal projecten zijn geïdentificeerd waarbij ketens worden verlengd tot duurzame kringlopen. De samenwerking is een logisch vervolg van de al bestaande samenwerking met buurman Waternet waarbij onder andere van het overgebleven rioolslib groen gas wordt gemaakt.
Om zoveel mogelijk waardevolle grondstoffen, zoals aluminium en zink, uit bodemassen (wat overblijft na verbranding) terug te winnen is AEB een samenwerking gestart met Inashco. In de zomer van 2013 is binnen deze samenwerking een innovatieve scheidingsinstallatie van bodemassen gerealiseerd. De samenwerking wordt voortgezet met als doel om 100% van de bodemassen geschikt te maken als duurzaam alternatief voor grind en zand.
Zo zijn we georganiseerd
Bij AEB werken ongeveer 400 collega’s, verdeeld over vijf onderdelen:
Postcode/plaats: | Amsterdam |