Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

De NEVI Purchasing Managers’ Index (PMI) kwam in februari uit op 52,7. Dat betekent dat ook afgelopen maand de industriële bedrijvigheid is toegenomen, maar toch is er reden voor zorg. Na een jaar van geleidelijke daling bevindt de PMI zich nu op het laagste niveau in 32 maanden.

De PMI-daling in februari was vooral te danken aan de haperende export, wat leidde tot groei van nieuwe orders in drie jaar. Voor een handelsland als Nederland is dat een slecht teken, stelt Bart Vos, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement aan de Universiteit van Tilburg. Volgens Vos heeft dit mede te maken met de onzekerheid rond de Brexit. Doordat er nog geen uitzicht is op een deal zijn veel bedrijven aan het hamsteren geslagen, wat terug te zien is in de stijgende voorraden. Vos geeft aan dat dit vanuit het perspectief van Supply Chain Management geen positieve ontwikkeling is.

2008
Opvallend is ook dat in een tijd dat de economie groeit en de werkloosheid historisch laag is, het consumentenvertrouwen opeens in de min belandde, zonder duidelijk aanwijsbare reden. Vos wijst er op dat zoiets ook in 2008 gebeurde. Daarnaast belandde de PMI in februari 2008 op 51,9, na een jaar van geleidelijke daling. Uiteindelijk werd het jaar afgesloten op 38,4 en daarmee was het dieptepunt nog niet bereikt.

Onzekerheid
Vos benadrukt dat de geschiedenis zich zeker niet hoeft te herhalen. Tegelijkertijd is het wel duidelijk dat de wereldeconomie met veel onzekerheid te maken heeft. Er is daarom “volop reden om de signalen van consumenten en inkopers serieus te nemen en nauwgezet te blijven volgen.”

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres