Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Wanneer tijdens KPMG-seminar ‘Hoe Brexit de industrie raakt’ aan de ondernemers in de zaal gevraagd wordt of zij al begonnen zijn met de Brexit-voorbereidingen, gaan er maar weinig handen omhoog. Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag geeft aan dat wel te begrijpen. “Ik snap heel goed waarom ondernemers in veel landen vanaf het begin denken dat Brexit wel aan hen voorbijgaat en dat het allemaal goedkomt. Gezond verstand dicteert dat iedereen wel begrijpt dat er meer voordelen dan nadelen zijn aan EU-lidmaatschap.”

De minister benadrukt dat de overheid er alles aan zal doen om bedrijven te helpen bij hun voorbereiding, maar dat de overheid het niet voor hen kan doen. “Wij zijn een land dat gedijt bij een liberaal organisatiemechanisme rondom de economie. Wij kunnen niet bepalen welke douanearrangementen er komen, hoe de backstop rondom Ierland er uit kan zien, of welke investeringsmechanismen u nodig heeft. U moet zelf aangeven wat u nodig heeft en waar de klempunten liggen. Dat willen wij niet namens u doen, en dat kunnen wij ook niet. Het is daarom nu tijd om nog een keer achter de computer te gaan zitten en een Brexit-diagnose te maken. U kunt ook iemand inhuren om dat namens u te doen, volgens mij is het zelfs belasting aftrekbaar.”

Grenscontroles
In je voorbereiding heeft het weinig zin om er vanuit te gaan dat de Britten in de EU blijven, stelt Kaag. “In scenarioplanning sluit je nooit iets uit, maar ik durf wel te speculeren dat geen Brexit erg onwaarschijnlijk is. Er komt dus een grens met controles. Dat betekent aangifte doen, importtarieven aan beide zijden en extra kosten. Alle scenario’s, van soft Brexit tot no-deal Brexit, brengen een terugval in economische groei met zich mee. We moeten ons daarop voorbereiden, per sector, per bedrijf. Kijk naar je investeringen, je uitspreiding, je liquiditeit en natuurlijk naar de aanpassingen die je werknemers moeten doen.”

Eenheid
Kaag geeft aan dat Nederland zich zo genereus mogelijk opstelt tegenover de Britten. “Wij hebben na Ierland het meeste baat bij een zo zacht mogelijke Brexit. Wij zullen ons daarom als Nederland voor een optimaal arrangement dat goed is voor alle partijen. Het enige wat we niet willen is de eenheid van de EU-27 breken. Daar houden wij ons strak aan, ook omdat nog altijd onduidelijk is wat de Britten zelf willen en wat zij in de onderhandelingen zullen aanbieden. Ik weet dus niet hoe het zal aflopen, maar het is een heel gevoelig proces. Publieke speculatie daarover, van welke regering dan ook, is daarom niet heel behulpzaam.”

Noodwet
Hoe Brexit uiteindelijk ook gaat aflopen, Kaag benadrukt dat de regering goed voorbereid is. “Mijn collega Stef Blok heeft onlangs met steun van de Tweede Kamer een noodwet er doorheen geloodst om er voor te zorgen dat wanneer de nood aan de man is en er een uitzonderlijk besluit genomen moet worden, iedere minister dit moet kunnen doen. Zo kunnen in iedere situatie noodoplossingen aandragen, of dat nu gaat om de levering van medicijnen of om crisissituaties op Schiphol of bij de Rotterdamse haven. Daarnaast hebben we per sector uitgetekend wat de economische gevolgen van Brexit zullen zijn en we hebben contacten gelegd voor wanneer we in de toekomst bilateraal met de Britten moeten onderhandelen.”

Brexit-scan
De overheid is er klaar voor, zo is de boodschap van Kaag. Tegelijkertijd benadrukt zij dat niet alle risico’s uitgesloten kunnen worden. Er zijn volgens haar altijd omstandigheden die niet in te schatten zijn, die er voor zorgen dat zaken, soms op een domme manier, misgaan. Zij roept het bedrijfsleven dan ook op hier op in te spelen. “Het is belangrijk om de Brexit-scan te doen, om gebruik te maken van de Brexit-vouchers, om u zo snel mogelijk en zo goed mogelijk te informeren.”

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres