Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
22
11
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Duurzaam inkopen
Soort:

PIANOo introduceert TCO-tool voor dienstvoertuigen

PIANOo introduceert TCO-tool voor dienstvoertuigen

PIANOo heeft samen met het leernetwerk Inkoop Duurzame Mobiliteit een TCO-tool voor dienstvoertuigen geïntroduceerd. Deze tool moet overheden ondersteunen bij het berekenen van de ‘Total Cost of Ownership’ van elektrische auto’s en ze daarmee helpen bij de overgang naar emissievrij vervoer. De tool is bedoeld voor inkopers, beleidsmedewerkers, wagenparkbeheerders en andere betrokkenen.

De betrokken partijen zullen met de TCO-tool in 5 stappen kunnen berekenen wat de financiële en CO2-impact wanneer zij overgaan op elektrisch dienstvervoer. Zij kunnen in de tool aangeven hoeveel voertuigen zij willen elektrificeren, en van welk type deze zijn. Wanneer ze vervolgens ook de relevante parameters invullen krijgen ze een analyse met concrete resultaten te zien. Zo kunnen zij de haalbaarheid van de verduurzaming onderbouwen.

Vervuilend transport
Volgens PIANOo is de overstap naar emissievrij vervoer hoognodig. 30% van de CO2-uitstoot in Nederland zou veroorzaakt worden door transport. Het kabinet wil dan ook dat in 2030 alle nieuwe auto’s in Nederland emissieloos zijn. Overheden kunnen daar een belangrijke rol in spelen met het verduurzamen van hun wagenpark. Dat lukt niet altijd even goed. Recent onderzoek van Natuur & Milieu toonde dat slechts 8% van de gemeenten voldoet aan de landelijke duurzaamheidscriteria bij het aanbesteden van de eigen vervoersmiddelen.

Doelgroepenvervoer
PIANOo wil naast de TCO-tool voor dienstvoertuigen ook een tool voor emissievrij doelgroepenvervoer realiseren. Het ontwikkelt deze in samenwerking met EVConsult en het leernetwerk Inkoop Duurzame Mobiliteit. In dit netwerk delen 35 overheden kennis en ervaring over het verduurzamen van de mobiliteit.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.