Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Prijzen voedingsmiddelen onder druk door krapte wereldmarkt

Supermarkten krijgen te maken met de grootste stijging van inkoopprijzen sinds het begin van de jaren negentig. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).


In juli van dit jaar lagen de prijzen van in Nederland geproduceerde voedingsmiddelen bijna 10 procent hoger dan een jaar eerder. Reden voor de hoge prijzen is de grote vraag op de wereldmarkt naar granen. melk en olie.

Hoogste stijger waren de dierlijke en plantaardige oliën. die met 27 procent in prijs toenamen. Daarnaast werden zuivelproducten duurder door de prijsverhoging van melk –en roomproducten in vaste vorm (80 procent). werd diervoeding 23 procent duurder en stegen de prijzen van groente en fruit met 7 procent. Daarentegen werden vlees en vis een fractie goedkoper.

Hoewel het CBS de stijgingen dit jaar alleen in de industrie heeft kunnen meten. sluit het niet uit dat de verhogingen aan het einde van het jaar worden doorberekend aan de supermarkten. Bijna alle ketens hebben al laten weten niet onder prijsverhogingen uit te kunnen. omdat anders de marge in gevaar komt. In Italie heeft een prijsverhoging al voor commotie gezorgd. het zogenoemde ‘pasta-oproer’.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link