Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Rijksvastgoedbedrijf realiseert bouwinnovatie met tijdelijke Rechtbank

De Rechtbank Amsterdam is sterk verouderd en krijgt daarom een nieuwe gebouw. Van de zeven bouwdelen die de huidige rechtbank heeft, worden er vijf gesloopt en op de plek komt een nieuw gebouw. Als dat klaar is, worden de overige twee bouwdelen aan de gemeente verkocht. Maar wat doe je tijdens de bouw met alle rechters en rechtszaken? Die gaan gewoon door, schrijft de Rijksoverheid. Er komt een tijdelijk gebouw om het werk van de rechtbank door te laten gaan.

De oplossing is bedacht door de inkopers van het Rijksvastgoedbedrijf. Zij hielpen de voorwaarden bepalen: het gebouw zou duurzaam en representatief worden. Rechtspraak in een portocabin was niet acceptabel. Daarnaast is het neerzetten van een gebouw voor vijf jaar, en daarna weer slopen, ook geen optie met het oog op duurzaamheid.

Pand eigendom van marktpartij
De inkoopafdeling bedacht vervolgens de oplossing om de aannemer, die het pand bouwt, het ook weer te laten weghalen. Al het materiaal blijft van de aannemer, waardoor het zijn eigenbelang is om zoveel mogelijk hernieuwbare materialen te gebruiken. Ook voert de ondernemer het onderhoud uit. Dan is het pand in zijn geheel van de marktpartij en kan er geen discussie ontstaan over de staat van het pand na vijf jaar bewoning door de rechtbank.

Beperkte concurrentiegerichte dialoog
Er zijn via een ‘beperkte concurrentiegerichte dialoog’ gesprekken gevoerd met een klein aantal partijen, waarvan het Rijksvastgoedbedrijf vooraf kon inschatten dat ze de opdracht aankonden. Uiteindelijk is Du Prie Bouw als beste uit de bus gekomen. Het pand dat gerealiseerd wordt is een uitkomst voor de rechtbank en voor de marktpartij. Du Prie wilde al langer een gebouw als kant-en-klaar product aanbieden, maar hadden nooit een project waar ze mee konden starten. Met de tijdelijke Rechtbank wordt deze bouwinnovatie voor het eerst echt gebouwd.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres