Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
16
09
16
webmaster
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Rijksvastgoedbedrijf realiseert bouwinnovatie met tijdelijke Rechtbank

Rijksvastgoedbedrijf realiseert bouwinnovatie met tijdelijke Rechtbank

De Rechtbank Amsterdam is sterk verouderd en krijgt daarom een nieuwe gebouw. Van de zeven bouwdelen die de huidige rechtbank heeft, worden er vijf gesloopt en op de plek komt een nieuw gebouw. Als dat klaar is, worden de overige twee bouwdelen aan de gemeente verkocht. Maar wat doe je tijdens de bouw met alle rechters en rechtszaken? Die gaan gewoon door, schrijft de Rijksoverheid. Er komt een tijdelijk gebouw om het werk van de rechtbank door te laten gaan.

De oplossing is bedacht door de inkopers van het Rijksvastgoedbedrijf. Zij hielpen de voorwaarden bepalen: het gebouw zou duurzaam en representatief worden. Rechtspraak in een portocabin was niet acceptabel. Daarnaast is het neerzetten van een gebouw voor vijf jaar, en daarna weer slopen, ook geen optie met het oog op duurzaamheid.

Pand eigendom van marktpartij
De inkoopafdeling bedacht vervolgens de oplossing om de aannemer, die het pand bouwt, het ook weer te laten weghalen. Al het materiaal blijft van de aannemer, waardoor het zijn eigenbelang is om zoveel mogelijk hernieuwbare materialen te gebruiken. Ook voert de ondernemer het onderhoud uit. Dan is het pand in zijn geheel van de marktpartij en kan er geen discussie ontstaan over de staat van het pand na vijf jaar bewoning door de rechtbank.

Beperkte concurrentiegerichte dialoog
Er zijn via een ‘beperkte concurrentiegerichte dialoog’ gesprekken gevoerd met een klein aantal partijen, waarvan het Rijksvastgoedbedrijf vooraf kon inschatten dat ze de opdracht aankonden. Uiteindelijk is Du Prie Bouw als beste uit de bus gekomen. Het pand dat gerealiseerd wordt is een uitkomst voor de rechtbank en voor de marktpartij. Du Prie wilde al langer een gebouw als kant-en-klaar product aanbieden, maar hadden nooit een project waar ze mee konden starten. Met de tijdelijke Rechtbank wordt deze bouwinnovatie voor het eerst echt gebouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.