Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Rijkswaterstaat zet zzp’er met rug tegen de muur

Rijkswaterstaat gaat het tarief van ingehuurde zelfstandigen eenzijdig met minstens vijf procent verlagen. Vooral de manier waarop dit is gecommuniceerd leidt onder zzp’ers tot woede. Mogelijk draait Rijkswaterstaat door de ophef de maatregel zelfs terug.

Het tarief van zzp’ers bij Rijkswaterstaat wordt eenzijdig met minstens vijf procent verlaagd. Dit heeft Rijkswaterstaat medegedeeld via een memo die zelfstandigen te zien kregen via een bemiddelaar. Niet alleen de eenzijdige tariefverlaging, maar ook de manier waarop deze is gecommuniceerd heeft onder zzp’ers tot verontwaardiging geleid. “Dat Rijkswaterstaat haar zzp’ers via een bemiddelaar inlicht over de contractwijziging vind ik wel erg laag bij de grond”, zegt Johan Marrink, oprichter van belangenvereniging ZZP Nederland. “Laat ze dan op zijn minst de zzp’ers persoonlijk inlichten over de wijziging.” Rijkswaterstaat wil ondertussen niet op de maatregel reageren. Toch lijkt er intern de nodige onduidelijkheid over te bestaan. Een medewerker zegt bij navraag zelfs dat de tariefsverlaging volgens de laatste geruchten mogelijk niet meer door gaat.

Boze mails
ZZP Nederland heeft boze mails ontvangen van leden over het gedrag van de overheidsinstantie. Volgens Marrink gaat het om zo’n tien à twintig mails, volgens hem slechts het topje van de ijsberg wat betreft de onvrede die de maatregel heeft veroorzaakt. “Veel zzp’ers reageren er niet op, want zij zijn allang blij dat ze mogen blijven. Vaak nemen ze dan met een lager salaris genoegen.” Toch is men bij ZZP Nederland niet te spreken over de manier van handelen van Rijkswaterstaat. “Het voorstel wordt de zzp’ers gewoon door de strot gedrukt”, meent Marrink. “Het is gewoon meegedeeld als opgelegde maatregel en de zzp’ers kunnen er zelf niks tegen doen. Dat hoort niet bij de overheid.”

Machtsmisbruik
Bij Rijkswaterstaat worden ongeveer drieduizend zzp’ers ingehuurd via allerlei constructies. Marrink ziet de eenzijdige oplegging als machtsmisbruik van de overheid. “Zij willen niet eens over het contract onderhandelen. Zo ga je toch niet met je personeel om?” Rijkswaterstaat is niet de enige organisatie die haar leveranciers eenzijdige wijzigingen aan voorwaarden oplegt. Vorig jaar zorgde Ahold al voor opschudding door van haar leveranciers een extra eenzijdige korting te eisen en afgelopen maand was het raak bij DE Master Blenders. De leveranciers van DE moesten accepteren dat hun factuur meer dan een half jaar open blijft staan.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres