Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
05
09
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Samenwerking Rijkswaterstaat en ingenieurs verloopt moeizaam

Samenwerking Rijkswaterstaat en ingenieurs verloopt moeizaam

Ingenieurs hebben het gevoel dat Rijkswaterstaat (RWS) bij de uitvoering van Best Value-planstudies voor nieuwe projecten haar machtspositie misbruikt. Dat leidt tot wantrouwen, overschrijding van budgetten en een moeizame samenwerking. Zo blijkt uit een onderzoek van Significant, uitgevoerd in opdracht van RWS.

Hoewel het volgens Significant vooral misgaat bij de uitvoering, beginnen de problemen vaak al in de aanbestedingsfase. Onzorgvuldige aanbestedingen zouden zorgen voor ongewenste bijeffecten en prikkels. Zo moeten ingenieurs tijdens de tenderfase bijvoorbeeld constant uitgaan van de minimale interpretatie van de opdracht. Volgens het onderzoek werkt dit in de praktijk niet zo goed.

Kritiek
Significant stelt voorts dat in de voorfase kritiek en tegenspraak wordt ontmoedigd. Kritische ingenieursbureaus zouden hun kansen op een opdracht zien slinken. Daardoor houden velen hun mond en wordt hun kennis en capaciteit te weinig benut. Dat heeft onder meer budgetoverschrijdingen tot gevolg.

Openheid
Significant heeft vijf planstudies onderzocht. Positief is volgens het bureau dat, ondanks de moeizame verhoudingen, alle vijf studies zich uiteindelijk ontwikkeld hebben tot bouwprojecten. Bovendien zouden alle partijen grote openheid hebben gegeven over de frustraties die ze ervaren, en hebben ze ook de wil uitgesproken om er samen uit te komen.

Aanpassingen
RWS is optimistisch dat de samenwerking beter gaat verlopen. Het stelt dat de Best Value-filosofie niet ter discussie staat, maar dat de methodiek nog wel in ontwikkeling is. Het ziet dan ook geen aanleiding om de Best Value-aanpak te schrappen. Wel komt het eind september met brancheorganisaties bijeen om na te denken over aanpassingen.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.