Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
07
11
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Duurzaam inkopen
Soort:

Staatssecretaris nuanceert kritiek om duurzaam inkopen

Staatssecretaris nuanceert kritiek om duurzaam inkopen

“Overheden zeggen duurzaam in te willen kopen, maar in de praktijk stelt dat weinig voor.” Zo berichtte het Financieel Dagblad afgelopen maand. Naar aanleiding daarvan heeft staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven een brief aan de Tweede Kamer verstuurd. Daarin geeft zij aan dat er inderdaad nog veel te winnen valt op het gebied van maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI), maar benadrukt zij ook dat de overheden de afgelopen tijd niet stil hebben gezeten.

De staatssecretaris stelt dat er een snelgroeiende groep koplopers is die met concrete projecten rondom MVI hun duurzame ambities vormgeven. Een goed voorbeeld daarvan zijn volgens haar de projecten die dit jaar genomineerd werden voor de KoopWijsPrijs, met het circulaire fietspad in Zevenaar als de uiteindelijke winnaar.

RIVM
Ook uit de harde cijfers blijkt volgens van Veldhoven dat het met duurzaam inkopen de goede kant op gaat. Zo monitort het RIVM acht voor MVI relevante productgroepen. Tijdens de contractperiode van de deze gemonitorde diensten en producten is minstens 4,9 Mton minder CO2 uitgestoten ten opzichte van de periode daarvoor. Tegelijkertijd zou daaruit wel blijken dat MVI niet altijd wordt toegepast en dat ook de mate waarin het wordt toegepast varieert.

Voortraject
Van Veldhoven stelt voorts dat het voor aanbestedende partijen soms inderdaad lastig kan zijn om scherp afgestelde duurzaamheidscriteria vorm te geven, mede doordat veel inkoopafdelingen geen ruimte hebben voor een uitgebreide marktverkenning. Wel benadrukt zij dat het aantal punten dat bedrijven op duurzaamheid kunnen scoren al jaren toeneemt. Tot slot verduidelijkt zij dat duurzame keuzes niet altijd zichtbaar worden bij inkoop, omdat zij al in het voortraject zijn gemaakt.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.