Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
31
08
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Strengere houding BAM zorgt voor verbetering

Bij een nieuwe aanbesteding wordt er veel scherper opgelet op welk project BAM inschrijft en welk project of klant de bouwer bewust overslaat. Deze strenge houding heeft ervoor gezorgd dat de ellende uit de crisisjaren bij BAM bijna is weggewerkt. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Volgens Rob van Wingerden, CEO van BAM, bestudeert het bedrijf nu beter waar ze succesvol in zijn, en waar niet. Van Wingerden hoopt zo het aantal tenders dat het bedrijf wint omhoog te krijgen. Nodeloze verliezen worden daarmee voorkomen, aldus Van Wingerden. Minder verlies is in de bouw al snel winst. Daarom wordt er direct gestopt met een aanbesteding als blijkt dat het bij een bepaalde technologie, klant of land niet lukt om tot een goede afspraak te komen.

Verbetering resultaat
Uit de resultaten van het eerste jaarhelft blijkt dat dit tot verbetering heeft geleid. Eind 2014 waren 40 procent van de projecten van BAM riskante projecten die niets of weinig opleverden. Deze projecten waren in de crisis aangenomen om maar omzet te kunnen draaien. De projecten in 2014 hadden samen een waarde van 4 miljard euro. Eind 2016 had nog maar BAM voor 300 miljoen euro aan riskante projecten. Volgens de BAM-topman is dit bedrag nu nog verder geslonken.

Ook het brutobedrijfsresultaat nam in het eerste half jaar toe met 29,8 procent, ten opzichte van een jaar eerder. Het resultaat kwam uit op 52,7 miljoen euro. De nettowinst bedroeg in het eerste jaarhelft 40 miljoen euro.

Kritische blik op risico
Van Wingerden zegt dat BAM nog steeds kritisch kijkt naar de risico’s van tenders. Nu de prijzen voor materialen en arbeid stijgen, wordt het prijsrisico, volgens hem, niet zomaar overgenomen bij projecten met een lange looptijd.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.