Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
20
03
19
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Teleurstelling om gunning bouw mijnenjagers aan Fransen

Teleurstelling om gunning bouw mijnenjagers aan Fransen

De nieuwe Nederlandse mijnenjagers zullen gebouwd worden door het consortium Belgium Naval & Robotics, geleid door het Franse staatsbedrijf Naval Group. In Frankrijk en België werd verheugd gereageerd op deze gunning. Brancheorganisatie Netherlands Maritime Technology (NMT stelt echter dat het kabinet met dit besluit “de Nederlandse maritiem-technologische industrie ernstig in de kou laat staan.”

Volgens branchemedium Marineschepen.nl is NMT “ernstig teleurgesteld”, mede doordat dit besluit zo kort na de publicatie van de Defensie Industrie Strategie is genomen. Daarin nam het ministerie van defensie zich voor om nieuw materieel zoveel mogelijk van Nederlandse leveranciers in te willen kopen. NMT stelt dat er bij deze gunning de Nederlandse industrie amper een rol krijgt. Naast het feit dat ze niet de nieuwe mijnenjagers mogen bouwen, is er voor Nederlandse bedrijven ook maar een minimale rol weggelegd bij het onderhouden van de vloot.

Kennis
Ook de NIDV, de belangenbehartiger van Nederlandse defensiebedrijven, heeft haar teleurstelling geuit. Het stelt dat niet alleen Damen en Thales hebben verloren, maar ook de Nederlandse MKB-bedrijven die aan hen leveren. Ook vreest de organisatie dat in Nederlandse kennisinstituten de kennis op het gebied van mijnenbestrijding onder druk zal komen te staan.

België
Naval Group gaat ook voor België de mijnenjagers bouwen. Daar zijn de reacties echter positief, mede doordat het contract ruim 150 banen in Zeebrugge zal opleveren. De Franse minister van Defensie Florence Parly liet op haar beurt weten dat zij de samenwerking van “drie actieve landen voor een sterkere Europese defensie” verwelkomt.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.