Magnifying glass Close

Teleurstelling om gunning bouw mijnenjagers aan Fransen

De nieuwe Nederlandse mijnenjagers zullen gebouwd worden door het consortium Belgium Naval & Robotics, geleid door het Franse staatsbedrijf Naval Group. In Frankrijk en België werd verheugd gereageerd op deze gunning. Brancheorganisatie Netherlands Maritime Technology (NMT stelt echter dat het kabinet met dit besluit “de Nederlandse maritiem-technologische industrie ernstig in de kou laat staan.”

Volgens branchemedium Marineschepen.nl is NMT “ernstig teleurgesteld”, mede doordat dit besluit zo kort na de publicatie van de Defensie Industrie Strategie is genomen. Daarin nam het ministerie van defensie zich voor om nieuw materieel zoveel mogelijk van Nederlandse leveranciers in te willen kopen. NMT stelt dat er bij deze gunning de Nederlandse industrie amper een rol krijgt. Naast het feit dat ze niet de nieuwe mijnenjagers mogen bouwen, is er voor Nederlandse bedrijven ook maar een minimale rol weggelegd bij het onderhouden van de vloot.

Kennis
Ook de NIDV, de belangenbehartiger van Nederlandse defensiebedrijven, heeft haar teleurstelling geuit. Het stelt dat niet alleen Damen en Thales hebben verloren, maar ook de Nederlandse MKB-bedrijven die aan hen leveren. Ook vreest de organisatie dat in Nederlandse kennisinstituten de kennis op het gebied van mijnenbestrijding onder druk zal komen te staan.

België
Naval Group gaat ook voor België de mijnenjagers bouwen. Daar zijn de reacties echter positief, mede doordat het contract ruim 150 banen in Zeebrugge zal opleveren. De Franse minister van Defensie Florence Parly liet op haar beurt weten dat zij de samenwerking van “drie actieve landen voor een sterkere Europese defensie” verwelkomt.

Partner van Aanbestedingscafé
Partner van Aanbestedingscafé

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres