Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
08
02
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Rechtszaken
Soort:

Tennet is in een juridisch geschil verwikkeld

Tennet is in een juridisch geschil verwikkeld
Foto: Dollarphotoclub

Tennet is in een juridisch geschil verwikkeld rond de aanbesteding van de twee transformatorstations voor de Borssele-windparken. Vanaf een transformatorstation wordt windenergie naar het land getransporteerd. De oorspronkelijke gunning aan STX werd verhinderd door het bedrijf HSM, die naar de rechter was gestapt. Tennet wilde toen HSM de aanbesteding gunnen, maar STX stapte ook naar de rechter. De rechter heeft zich opnieuw in het voordeel van HSM uitgesproken, meldt Financieel Dagblad.

Tennet startte in september 2015 een aanbesteding voor twee offshore transformatorstations voor de windparken bij Borssele. In oktober 2016 dacht Tennet STX als winnaar van de tender te kunnen uitroepen, aangezien dit aanbod economisch het meest voordeligst was. HSM eindigde op de tweede plaats met een verschil van 15 miljoen euro. 

Bereidverklaring
Volgens HSM had STX geen recht op de gunning, aangezien het bedrijf geen bereidverklaring (financiële verklaring) had overlegd. Dit was wel een eis in de aanbesteding. Een bereidverklaring van het ultieme moederbedrijf geeft zekerheid dat de geselecteerde aannemer, dat vaak een dochter is, ook daadwerkelijk levert. In dit geval ontbrak de garantie van het ultieme moederbedrijf STX Offshore & Shipbuilding Co.

Een moederbedrijf
Tennet en STX hebben wel onderhandeld over de bereidverklaring. De uitkomst was dat Tennet akkoord ging met de bereidverklaring van een moederbedrijf, in plaats van het ultieme moederbedrijf. Volgens   de rechter was deze wijziging in een laat stadium en niet duidelijk aangekondigd. De uitspraak van de rechter was daarom dat Tennet de opdracht moest gunnen aan HSM.

Gerechtshof
STX hoorde dit in december, en stapte daarom naar het Gerechtshof. STX probeerde hierbij de inschrijving van HSM te diskwalificeren door te stellen dat het bedrijf geen valide referentieprojecten op het CV heeft. Dit was ook een van de eisen van Tennet. De rechters zagen echter geen grond voor de diskwalificatie. Inmiddels heeft Tennet laten weten dat HSM de definitieve gunning heeft ontvangen.  

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.