Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
17
01
18
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Transitieagenda’s circulaire economie gaan voorbij aan inkoopsamenwerking

Een jaar nadat meer dan 350 organisaties het grondstoffenakkoord hebben ondertekend, nam staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) maandag namens het kabinet de vijf transitieagenda’s in ontvangst. De vijf plannen gaan over de sectoren Biomassa & Voedsel, Bouw, Consumptiegoederen, Kunststoffen en Maakindustrie. Ze schetsen de contouren voor de circulaire Nederlandse samenleving in 2050.

Volgens Van Veldhoven kunnen Nederlandse overheden alvast het goede voorbeeld geven door bij de inkoop beter te letten op duurzaamheid. Op die manier kunnen de ambities rondom het verminderen van de CO2-uitstoot worden aangescherpt. Van Veldhoven stelt dat 2022 het jaar moet zijn waarop Nederland 1 megaton CO2 per jaar minder uitstoot, evenveel als alle Rotterdamse huishoudens jaarlijks aan gas verstoken.

Reactie NEVI
Beroepsorganisatie NEVI komt direct met een reactie en stelt dat er in de transitieagenda’s te weinig concreets staat over de zachte kant (sociale innovatie) van de circulaire economie. In een circulaire economie sluiten we ketens, waarin we streven naar circulaire optimalisatie voor het betreffende product. Essentieel is hierbij volgens NEVI een succesvolle inkoopsamenwerking binnen en tussen organisaties. De circulaire economie vraagt om ondernemende inkopers die in gesprek gaan met aanbieders om tot de juiste vraag van een circulaire aankoop te komen en regie te nemen op hergebruik.

Inkoopsamenwerking
Het thema inkoopsamenwerking loopt dwars door alle transitieagenda’s heen, maar wordt volgens NEVI niet benoemd of erkend. Samenwerken in de keten, vertrouwen, partnerships en innovatie is nodig. De beroepsorganisatie vindt het hierbij essentieel dat de noodzaak van de circulaire economie bij de directie of budgethouder leeft en dat het prioriteit heeft binnen de organisatie. Dan heeft inkoop goud in handen.

Kabinetsreactie
Een kabinetsreactie op de plannen zal voor de zomer naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Hierbij zal concreet worden aangegeven wat deze kabinetsperiode kan worden bereikt.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.