Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
15
08
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Transparantie helpt bij bepalen kostprijs

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een handleiding gepubliceerd waarmee ze gemeenten en WMO-aanbieders proberen te helpen bij het bepalen van de kostprijs. Gemeenten willen namelijk aanbieders wel een reële prijs bieden, maar dan moeten zij wel open zijn over hoe hun kostprijs tot stand komt. Dat meldt Zorgvisie.nl.

Vorig jaar juni kwam staatssecretaris Martin van Rijn met een wetswijziging van de WMO: de ‘Algemene Maatregel van Bestuur reële prijs WMO 2015’ (AMvB). Deze wetswijziging moet een einde maken aan de vechtcontracten waarin gemeenten de WMO onder de reële kostprijs aanbieden. Deze week publiceerde de VNG een handreiking om gemeenten en aanbieders te helpen. De AMvB schrijft namelijk geen vaste prijs of minimumprijs die voor alle gemeenten gelijk moet zijn. Er wordt alleen een reële prijs weergegeven waardoor de gemeente en het college van B&W veel vrijheid heeft om de prijs te bepalen.

Transparant
Volgens de VNG geldt de AMvB ook voor zorgaanbieders. Zij mogen niet ver onder de reële prijs aanbieden om zo de aanbesteding te winnen. Ook zouden zorgaanbieders transparant moeten zijn over de eigen kostprijs en moeten zij kunnen aantonen dat ze voldoen aan de eisen van de inschrijving. Daarnaast willen gemeenten ook zien dat aanbieders een ‘gezonde bedrijfsvoering’ hebben.

Leerproces
Volgens gemeenten is het in de praktijk nog niet zo makkelijk om te onderbouwen hoe men tot een bepaalde kostprijs gekomen is. Het is zowel een leerproces voor gemeenten als voor aanbieders. De gemeenten merken dat sinds de decentralisatie zorgaanbieders nog druk bezig zijn om duidelijkheid en grip te krijgen op hun eigen kostprijzen en producten. Zo hoefden voormalige AWBZ-instellingen voor de decentralisatie veel minder inzicht te hebben in hun eigen kostprijzen per product.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.