Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Tweets verleidden VWS tot omstreden mondkapjesdeal

Door grote politieke druk was het ministerie van Volksgezondheid vatbaar voor de kritische tweets die Sywert van Lienden dit voorjaar verstuurde. Hij wist het ministerie over te halen tot het sluiten van een omstreden mondkapjesdeal, ter waarde van 100 miljoen euro. Dat concludeert onderzoeksplatform Follow the Money (FTM).

Ambtenaren van VWS bevestigen de theorie van FTM. Van Lienden verstuurde de tweets op 10 april 2020. Op 12 april had hij contact met het ministerie, een dag later was de commerciële bv opgericht van waaruit de mondkapjes verkocht zouden worden. Volgens juridische experts die FTM raadpleegde, is dat bijzonder snel. FTM stelt dan ook dat Van Lienden de tweets met voorbedachten rade heeft verstuurd, om het ministerie tot een overeenkomst te bewegen.

Een whatsapp-bericht van Van Lienden zou dat onderschrijven. Volgens FTM appte hij op de dag dat hij de tweets verstuurde: “Ik heb even een noodkreet op twitter geslingerd om politiek deurtje te openen.” Het is niet duidelijk naar wie hij het bericht stuurde. Ook registreerde een zakenpartner van Van Lienden een dag voor hij de tweets verstuurde, domeinnamen van de stichting Hulptroepen Alliantie en de commerciële bv.

Verwijten

“Hij was zeer aanwezig in het publieke debat hierover, zowel online als op tv.’ VWS was in deze fase van de coronacrisis zeer beducht voor verwijten over tekortschietende inkoop van persoonlijke beschermingsmiddelen, waaronder mondkapjes. ‘Aanbiedingen die niet opgepakt werden, zouden potentieel terug kunnen komen in debatten, zegt een bron tegen FTM over Van Lienden. Van Lienden wil niet reageren op de conclusies van FTM. Hij zegt onderzoek van het ministerie van VWS af te wachten.

Aanklacht

Vorige week liet advocaat Peter Plasman weten dat hij aangifte gaat doen tegen Van Lienden en zijn zakenpartners omdat zij zich volgens hem schuldig hebben gemaakt aan oplichting. Dat doet hij vermoedelijk in naam van vrijwilligers die zich in hebben gezet voor stichting Hulptroepen Alliantie. Van Lienden deed voorkomen alsof hij niets verdiende aan de mondkapjesdeal met VWS, maar streek zelf 9 miljoen euro op. Nadat FTM dit onthulde zei hij dat hij dat bedrag aan goede doelen zal doneren.

Bron: FTM.nl

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link