Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Twentse gemeenten vragen geld voor tekorten sociaal domein

De veertien Twentse gemeenten kloppen aan in Den Haag vanwege een gezamenlijk tekort van 45 miljoen euro op sociaal domein. De rode cijfers zijn volgens Eelco Eerenberg, voorzitter van het Twentse samenwerkingsverband op het gebied van zorg, bovenal te wijten aan de hoge kosten van jeugdhulp. De Twentse gemeenten hebben daarom deze week bij het VNG-congres in Maastricht gezamenlijk gelobbyd voor meer geld.

Eerenberg benadrukt tegenover RTV Oost dat iedereen nu wel gewoon de zorg krijgt die nodig is, en dat de gemeenten alle rekeningen van de zorgaanbieders betalen. Hij waarschuwt wel dat de situatie onhoudbaar is. “De decentralisatie ging meteen gepaard met bezuinigingen vanuit het Rijk. Die budgetkorting hebben we misschien iets te makkelijk geaccepteerd.”

Eerder hulp

Zelfs Enschede, met een begroting van 681 miljoen euro, kampt met een tekort van meer dan 12 miljoen euro op jeugdzorg. Volgens Eerenberg is daarom snel een transformatie nodig. “We willen investeren om ervoor te zorgen dat kinderen eerder hulp krijgen, zodat je uiteindelijk minder kosten maakt. Maar daar moeten we nú geld voor uittrekken. En dat hebben we niet.”

Decentralisatie

De problemen zijn ook ontstaan in 2015, toen de gemeenten de verantwoordelijkheid kregen voor de uitvoering van de jeugdzorg. Desondanks steunen gemeenten en zorginstellingen nog altijd de decentralisatie. Doordat de gemeenten de jeugdzorgtaken van het Rijk hebben overgenomen kunnen zij zorg leveren dat dichter bij de bewoners staat, meent ook Eerenberg

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres