Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
11
02
19
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Fraude en corruptie
Soort:

Vattenfall schendt Europese aanbestedingsregels

Vattenfall schendt Europese aanbestedingsregels

Vattenfall heeft bij de bouw en renovatie van gascentrales meerdere malen de Europese aanbestedingsregels geschonden. Daar zou vooral industriegigant Siemens van geprofiteerd hebben. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van het NRC Handelsblad, het Duitse weekblad Der Spiegel, en het Zweedse Dagens Nyheter.

De kranten stellen dat het gaat om gascentrales in Velsen, Amsterdam, Diemen, Hamburg en Berlijn. De verkeerde handelswijze is aan het licht gekomen dankzij twee Nederlandse klokkenluiders. Zij legden een dossier aan waarin onder meer uit de doeken wordt gedaan hoe de top van het Zweedse staatsbedrijf een medewerker dwong tot een geheime ontmoeting met Siemens in een hotel in Schiphol.

Voortrekken
Volgens het NRC kaartten de klokkenluiders intern aan dat Vattenfall, sinds 2009 eigenaar van Nuon, Siemens voortrekt, en dat het bedrijf daardoor te veel betaald voor haar gascentrales. Daarop zou Vattenfall de klokkenluiders een zwijgcontract hebben aangeboden, en geprobeerd hebben om van ze af te komen.

Reputatieschade
NRC is ook in het bezit gekomen van een interne memo van Vattenfall. Daarin schrijft Jantien Hemel, baas van de Nederlandse interne audit-afdeling, dat “het niet volgen van Europese wetten breed bekend is op managementniveau.” Zij waarschuwt dat dit kan leiden tot claims en reputatieschade en adviseert medewerkers toestemming te vragen wanneer zij van wetgeving willen afwijken.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.