Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
27
06
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Verplicht digitaal aanbesteden is nog een grote stap

Verplicht digitaal aanbesteden is nog een grote stap

Per 1 juli is het verplicht om Europese tenders digitaal af te handelen, maar voor veel kleine gemeenten is dit nog een grote stap. De meest voorkomende motivatie voor digitaal tenderen is de wettelijke verplichting. Dat meldt Cobouw.

Binnen de bouwsector worden veel openbare aanbestedingen al digitaal gedaan. Digitaal inschrijven geeft, volgens Jos van Alphen van het Aanbestedingsinstituut van Bouwend Nederland, minder gedoe. Er is bijvoorbeeld geen sprake van fileleed. Maar veel kleine gemeenten lopen nog wel tegen problemen aan bij digitaal aanbesteden. Uit een onderzoek van PIANOo blijkt dat de 200 onderzochte aanbestedende diensten in 2015 en 2016 wel aanbestedingen aankondigden via TenderNed, maar deze niet digitaal uitvoerden. Dit kwam vooral voor bij organisaties die weinig Europees tenderen.

Verplichting is motivatie
Uit het onderzoek komt wel naar voren dat bijna alle bedrijven op de hoogte zijn van de wettelijke verplichting om per 1 juli over te stappen op digitaal tenderen. Dit blijkt ook meteen de belangrijkste motivatie. Een deel van de 200 aanbestedende diensten zal alleen de Europese aanbestedingen digitaal gaan doen, een ander deel stapt helemaal over op digitaal aanbesteden.

Onduidelijkheden
Ook al zijn de aanbestedende diensten op de hoogte van de verplichting, er zijn nog wel wat onduidelijkheden over de reikwijdte. Zo wist 17 procent bijvoorbeeld niet dat de verplichting alleen geldt voor de Europese aanbesteding. Ook de eventuele communicatie tijdens de beoordelingsfase valt er buiten.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.