Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
12
03
18
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Verwarring over vergoeding bij aanbesteding

Verwarring over vergoeding bij aanbesteding

Overheden zijn niet verplicht om deelnemers tijdens een aanbesteding een vergoeding te geven. Immers, zij kiezen zelf om mee te dingen naar een opdracht. Maar als deelnemers tijdens de aanbesteding al een deel van de opdracht moeten uitvoeren om in aanmerking te komen, dan is een vergoeding wel zo netjes, vindt de Commissie van Aanbestedingsexperts (CvA). Deze regel over wanneer een overheid verplicht is om vergoeding te geven, zorgde voor verwarring tijdens een aanbesteding voor elektrotechnisch werk aan verschillende gemalen, meldde Rendement.nl

De CvA is een commissie waarbij ondernemers kunnen aankloppen als ze het niet eens zijn met hoe een aanbesteding verloopt. De bedoeling van CvA is om het conflict op een laagdrempelige manier op te lossen. Daarom boog de Commissie zich over de aanbesteding voor onderhoud en nieuwbouw van verschillende gemalen, wat in totaal 6,5 tot 8 miljoen euro kon opbrengen.

Doorrekening
De opdrachtgever van deze aanbesteding vroeg aan de deelnemers om al van tevoren een uitgebreide doorrekening van het project te maken, inclusief elektrotechnische tekeningen en berekeningen. Omdat dit veel tijd, werk en middelen kost, vroeg een van de inschrijvers een vergoeding van 20.000 euro. De opdrachtgever wilde dit niet geven.

Inschrijfprijs
Deelnemers moesten eigenlijk al een doorrekening maken om zo een goede inschrijfprijs te kunnen bepalen. Volgens de aanbestedende dienst was een vergoeding daarom niet nodig. Daarnaast kon de aanbestede de kwaliteit op basis van al die documenten beter beoordelen.

Niet nodig
De Commissie veegde de argumenten van de aanbestedende dienst van tafel. Zo was het, volgens de CvA, niet nodig om een doorrekening te maken voordat de inschrijfprijs bepaald werd. Daarnaast kon de kwaliteit ook door referenties worden gecheckt.

Richtlijn
De CvA wees daarbij naar de richtlijn dat de aanbesteder een vergoeding moet aanbieden als een deel van de opdracht al uitgevoerd moet worden om mee te kunnen doen. De aanbestedende dienst is, volgens de Commissie, dus ten onrechte van de regels afgeweken. Een vergoeding zou in deze situatie namelijk terecht zijn.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.