Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
01
06
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

VGN pleit voor standaardisatie administratief proces

VGN pleit voor standaardisatie administratief proces

Gehandicaptenorganisaties zijn ontevreden over de contractering binnen de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), in samenwerking met marketingbureau Annalise, heeft uitgevoerd onder haar leden.

Volgens VGN-leden is het grootste probleem het gebrek aan uniformering binnen het gehele administratieve proces, vanaf de aanbesteding tot aan de verantwoording. Hoewel zorgaanbieders begrijpen dat er vanwege de decentralisatie lokale beleidsverschillen bestaan, vinden ze het toch frustrerend dat veel gemeenten kiezen voor omvangrijke en verschillende administratieve processen. Aanbieders voelen zich daardoor gedwongen om veel tijd te besteden aan deze processen, wat ten koste gaat van hulp en ondersteuning.

Standaardisatie

Het onderzoek pleit daarom voor gestandaardiseerde administratieve processen. Daarbij moeten vooral definities en productcodes op één lijn worden gebracht, en moeten er richtlijnen geformuleerd worden voor een minimum bedrag of tarief. Daarnaast wordt er gepleit voor meerjarenafspraken met aanbieders. Zo hoeven gemeenten niet ieder jaar een nieuwe aanbesteding uit te schrijven.

Opvallend

De resultaten van dit onderzoek zijn enigszins opvallend. Uit een recente inventarisatie van i-Sociaal Domein, het programma dat gemeenten en zorgaanbieders helpt met de administratie, blijkt dat gemeenten juist steeds meer gebruik maken van de afgesproken standaarden voor inkoop en administratie. Volgens het VGN is het effect hiervan niet direct op te merken, omdat een administratieve cyclus soms meerdere jaren kan overspannen.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.