Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Waaksma niet eens met uitkomst aanbesteding doelgroepenvervoer

De Friese aanbesteding voor doelgroepenvervoer is gegund aan taxibedrijven uit Lemmer en Assen. Taxibedrijf Waaksma, die het doelgroepenvervoer nu uitvoert, schreef zich weer in op de aanbesteding. Het bedrijf is het niet eens met de uitkomst. Volgens Waaksma is het noodzakelijk dat de opdracht wordt gegund aan een regionaal bedrijf, omdat deze de kinderen beter kent. Rienk Waaksma, directeur van het taxibedrijf, komt daarom tijdens de alcatel-termijn in actie. Aan de Leeuwarder Courant laat hij weten dat hij dit maar een vreemde zaak vindt.

Waaksma vindt dat de aanbesteding problemen oplevert voor de kinderen. Het taxibedrijf vervoerde de kinderen al sinds 2011 en voor hen is het lastig als er ineens nieuwe vervoerders zijn. Een ouder, die volgens de Leeuwarder Courant anoniem wilt blijven, zegt hierover het volgende: “Mijn zoontje van tien is autistisch en kan niet zomaar met een andere taxi naar school worden gebracht. Ik ga hem niet in een taxi krijgen die een ander logo of andere kleur heeft dan dat hij gewend is.” Ook chauffeurs van taxibedrijf Waaksma zeggen dit.

Personeel
Waaksma maakt zich ook zorgen over zijn personeel. In de aanbesteding was het een eis dat iedereen die vast werkt heeft bij een bedrijf dat verliest, een vaste aanstelling met dezelfde voorwaarden moet krijgen bij de nieuwe vervoerder. “We wilden niet dat het personeel de dupe zou worden.” Waaksma wil dat de overgang van zijn mensen naar de nieuwe aanbieders goed geregeld wordt. Als de gunning definitief is, moet driekwart van zijn 54 medewerkers die overstap maken.

Kwaliteit is belangrijker
Volgens wethouder Pytsje de Graaf van de Frysk Nasjonale Partij is Waaksma niet tekort gedaan in de aanbesteding. De aanbesteding is zo ontworpen dat het voor regionale bedrijven aantrekkelijk is. Dat is ook te zien in de uitkomst. “Drie van de vier bedrijven die het werk hebben ontvangen, zitten ook in deze regio. Al is het kantoor ergens anders.” Daarnaast is er volgens De Graaf ook gekeken naar kwaliteit, in plaats van prijs. De prijs telde bij de beoordeling maar voor 40 procent mee, de kwaliteit voor 60 procent. Daarnaast zijn de bedrijven aan wie de aanbesteding gegund is duurder dan Waaksma.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres