Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
31
07
17
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Aanbesteden
Soort: ,

Wekelijks vakantieleesvoer

De vakantietijd breekt aan. Veel inkopers genieten deze zomer van een welverdiende vakantie en zorgen dat ze weer opgeladen terugkomen. De komende tijd heb je ruimte in je agenda om je te verdiepen in het inkoopvak. Wat lees jij?

AanbestedingsCafe.nl heeft de meest interessante, tijdloze en best gelezen artikelen en columns voor je verzameld. Elke week bieden we je vijf artikelen aan.

 1. 10 herkenbare clichés in inschrijvingen
  “Een aanbestedingstraject leidt vaak tot een papieren werkelijkheid. Als ik inschrijvingen lees, denk ik wel eens: als een bedrijf dit allemaal moet uitvoeren, kan dat dan ook? Vaak wordt er meer beloofd, dan dat er daadwerkelijk waargemaakt kan worden”, vertelt Marco van der Spek-Stikkelorum, Inkoopstrateeg en manager contractbeheer sociaal domein bij Regio Gooi en Vechtstreek.

 2. Column Theo van der Linden: Aanbesteden als vorm van gratis consultancy
  In de Nederlandse taal worden fouten soms zo gebruikelijk dat zij op een gegeven moment als correct geaccepteerd worden. Zo was in vroeger dagen ‘eier’ het meervoud van het woord ‘ei’. Omdat men dat niet meer als een meervoud voelde werd het uiteindelijk ‘eieren’. Hetzelfde gebeurde met kind en kinderen. Op dit moment voltrekt zich een vergelijkbaar proces met het woord ‘beseffen’.

 3. Zorgt onderhands aanbesteden voor de beste deal?
  Minister Kamp van Economische zaken heeft onlangs besloten om de Gids Proportionaliteit aan te passen, waardoor bij de centrale overheid opdrachten onder de 50.000 euro enkelvoudig onderhands kunnen worden gegund. Deze beslissing zorgt voor kritische vragen vanuit de Tweede Kamer. Ook komt het afkeurende artikel van de Algemene Rekenkamer uit 2013 weer in beeld.

 4. Column Tjeerd Grünbauer: Ruimere toepassing artikel 2.116: meer transparantie bij aanbestedingen
  In een eerdere column schreef ik dat de verliezende inschrijver op een aanbesteding niet of maar heel beperkt zicht krijgt op de inschrijving van de winnaar. De Aanbestedende Dienst staat het niet vrij om inzage te geven in de inschrijving (artikel 2.57 Aanbestedingswet 2012, hierna Aw 2012). Vorderingen op basis van artikel 843a Rechtsvordering zijn in de meeste gevallen tot mislukken gedoemd.

 5. Rijkswaterstaat zoekt ruimte in de Aanbestedingswet
  Als je een inkoper vraagt naar de gedachte achter een aanbesteding, dan is het antwoord vaak dat de gebruikte methode nu eenmaal ‘standaard’ is binnen de organisatie. Zo ook bij Rijkswaterstaat. “Heel veel dingen doen we, omdat we het altijd al zo doen”, vertelt Machiel Galesloot van project DOEN. “Eén en ander zit echter niet zo dichtgetimmerd als we allemaal denken. Het kan ook anders.”

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.