Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
07
08
17
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Aanbesteden
Soort: ,

Wekelijks vakantieleesvoer

De vakantietijd breekt aan. Veel inkopers genieten deze zomer van een welverdiende vakantie en zorgen dat ze weer opgeladen terugkomen. De komende tijd heb je ruimte in je agenda om je te verdiepen in het inkoopvak. Wat lees jij?

AanbestedingsCafe.nl heeft de meest interessante, tijdloze en best gelezen artikelen en columns voor je verzameld. Elke week bieden we je vijf artikelen aan.

 1. Besluit Kamp bevordert vriendjespolitiek
  Minister Kamp van Economische Zaken wil de Gids Proportionaliteit aanpassen, waardoor bij het Rijk opdrachten onder de 50.000 euro enkelvoudig onderhands kunnen worden gegund. Dit moet de controlerende taak van de Algemene Rekenkamer en de Audit Dienst Rijk eenvoudiger maken. Deze beslissing, die in de brief over de Gids tussen neus en lippen door gebracht wordt, heeft een geschiedenis met meerdere tegenstanders.

 2. Column Tim Robbe: Alternatieve feiten
  Het is gebeurd. Trump is president. Het is niemand ontgaan. De eerste weken van het presidentschap zijn ongekend. Trump heeft een enorme geldingsdrang, een enorm ego, maar ook erkenning nodig als een klein jongetje (“kijk mij eens!”). Hij begint wild om zich heen te slaan (of: twitteren) als de media iets berichten of iets niet berichten zoals hij dat wil. En zo introduceerde zijn pers-man, Spicer, onlangs een nieuw begrip: “alternatieve feiten”.

 3. Opdrachtgever wijkt op grote schaal af van UAV-GC
  Aanbestedende diensten wijken op grote schaal af van de elementaire regels van de Uniforme Administratieve Voorwaarden voor Geïntegreerde Contractvormen (UAV-GC). Met conflicten, juridisch getouwtrek en soms zelfs dreigende faillissementen tot gevolg. Risico’s worden te pas en te onpas in de schoot van de opdrachtnemer gelegd. Het is een machtsspel, waar de aannemer slecht tegenop kan boksen.

 4. Recensie Peter Streefkerk: Aanbestedingsjurisprudentie in de praktijk
  Met afstand het leukste en meest interessante boek over (Europees) aanbesteden dat tot nu toe verschenen is. Dat is helemaal van toepassing op het boek ‘Aanbestedingsjurisprudentie in de praktijk’ van auteur Theo van der Linden. De titel van het boek wijst niet direct in die richting, maar laat je als lezer niet misleiden. Leuker kunnen we het niet maken, jarenlang de slogan van de Belastingdienst, zou nu zo maar van toepassing kunnen zijn op zijn behandeling van uitspraken in rechtszaken over aanbestedingen.

 5. Aanbesteders: leer van private inkoop
  Wouter Stolwijk, directeur PIANOo, zette al meer dan eens vraagtekens bij de huidige manier van inkopen bij de overheid en de vergaande juridisering. “Aanbesteden is een commercieel proces”, stelt hij. “Het gaat om het vinden van een overeenkomst vanuit de tegengestelde belangen van inkoper en verkoper: ‘zoveel mogelijk waar voor je geld’ en ‘zoveel mogelijk geld voor je waar’.”

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.