Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
18
08
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

Wijziging in Circulaire voor kleine opdrachten

Wijziging in Circulaire voor kleine opdrachten

De Circulaire wordt per 1 september gewijzigd, vanwege een beleidsverandering van opdrachten met een waarde tussen de 33.000 euro en 50.000 euro. Voor deze opdrachten moet een afweging worden gemaakt voor de één op één gunning, dan wel de meervoudig onderhandse gunning op basis van de afwegingsaspecten in de Gids Proportionaliteit. Deze afweging moet vervolgens worden vastgelegd in het inkoopdossier. Daarnaast moet de motivering aan de ondernemer worden verstrekt. Dat schrijft Simone Roos, directeur-generaal Organisatie en Bedrijfsvoering Rijk.

De Circulaire bepaalt op basis van de waarde van de opdracht, welke aanbestedingsprocedure in een concreet geval de aangewezen procedure is. Hierdoor wordt er een instructie geboden voor de aanbestedende diensten en wordt de procedure voor de ondernemers transparant gemaakt.

Gids Proportionaliteit
In de Gids Proportionaliteit wordt toegelicht dat bij het vaststellen welke procedure geschikt en proportioneel is, de aanbestedende dienst in ieder geval acht moet slaan op de omvang van de opdracht, de transactiekosten voor de inschrijvers en de aanbestedende diensten, het aantal potentiële inschrijvers, het gewenste eindresultaat, de complexiteit van de opdracht, het type van de opdracht en het karakter van de markt. De aanbestedende dienst heeft de keuze uit drie procedures: de enkelvoudig onderhandse gunning, de meervoudig onderhandse procedure en de nationale aanbesteding.

Kleine opdrachten
Kleine opdrachten, met een waarde van maximaal 50.000 euro voor leveringen en diensten en 150.000 euro voor werken, mogen één-op-één aan de onderneming gegund worden. Toch blijkt in praktijk dat op basis van de Gids Proportionaliteit niet alle opdrachten van 33.000 tot 50.000 euro zonder meer één-op-één gegund kunnen worden. In sommige gevallen ligt de meervoudig onderhandse procedure meer in rede. Daarom moet de keuze voor de één-op-één gunning of de meervoudig onderhandse procedure per opdracht gemotiveerd worden. Tevens moet de keuze voor controle en verantwoordingsdoeleinden in het inkoopdossier worden vastgelegd.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Reacties:

  • Anoniem | 19-08-2015 om 11:06

    Wat is nu weer de meerwaarde dat de motivering ook nog eens aan de ondernemer wordt verstrekt? We slaan in sommige regeltjes wel erg door hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.