Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Economisch meest voordelige inschrijving

De Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI) is een verzameling van (sub)criteria bij een aanbesteding, anders dan alleen de laagste prijs. De overheid stimuleert het toepassen van het EMVI-criterium, omdat dit kan zorgen voor meer kwaliteit. Kwaliteit heeft meerdere aspecten: innovatie, duurzaamheid, sociaal, snel, goed functionerend, sterk, weinig hinder, klantvriendelijkheid, etc.

In principe wordt iedere opdracht op basis van EMVI aanbesteed, tenzij er gemotiveerd kan worden dat er op een andere wijze gegund wordt. De criteria moeten objectief, transparant en proportioneel zijn. De gunningscriteria moeten zo geformuleerd worden dat inschrijvers de criteria allemaal op dezelfde wijze interpreteren. Aanbestedende diensten mogen tijdens de gehele aanbestedingsprocedure de gunningscriteria en de toepassingswijze niet wijzigen.

Beoordelingsmethoden
Er zijn verschillende beoordelingsmethoden voor het toepassen van EMVI:

  • Het puntenmodel 
  • Gunnen op waarde 
  • Prijs/kwaliteit-methode

Het puntenmodel
De in Nederland meest gebruikte methode is het systeem waarbij aan elk criterium een bepaald aantal punten wordt toegekend en elk criterium een bepaald gewicht heeft. De hoogste score wint de aanbesteding.

Gunnen op waarde
Het ‘Gunnen op Waarde’ legt verband tussen kwaliteit en prijs door te werken met fictieve kortingen. Deze kortingen zijn financiële vertalingen van vooraf aangegeven kwaliteitsaspecten. De opdrachtgever geeft aan wat kwaliteit hem waard is en brengt de prestatie van de aanbieder in mindering op de aanbiedingssom.

Prijs/kwaliteit-methode
Deze methode wordt veel gebruikt door instellingen van de Europese Unie. De methode bepaald welke inschrijving de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft. Het aantal behaalde punten wordt hierbij door de prijs gedeeld.

Bronnen
PIANOo
BouwendNederland
Codeverantwoordelijkmarktgedrag

Partner van Aanbestedingscafé:

Onderwerpen

Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link