Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Inkoopvoorwaarden

Inkoopvoorwaarden zijn voorwaarden waaronder een organisatie goederen en/of diensten kan inkopen. Als ook de verkopende partij de voorwaarden accepteert, zijn de inkoopvoorwaarden van toepassing op de transactie.

Ze zijn meestal eenzijdig en erg in het voordeel van de inkopende partij opgesteld (zoals ook verkoopvoorwaarden dat zijn). Daardoor ontstaat in de praktijk de situatie dat – al naar gelang de leverancier meer macht heeft, de inkoopvoorwaarden vaker (gedeeltelijk) worden verworpen. Paradoxaal is het daardoor uiteindelijk zo dat inkoopvoorwaarden vooral gebruikt kunnen worden voor de minst belangrijke inkooptrajecten (hetgeen wel efficiënt kan zijn) en dat voor belangrijkere goederen en/of diensten specifieke voorwaarden (contracten) met de betreffende leverancier overeengekomen moeten worden. In uiterst geval is de inkopende partij zelfs gedwongen de verkoopvoorwaarden van de leverancier te accepteren.

Inkoopvoorwaarden worden (al naar gelang de behoefte van de inkopende organisatie) gemaakt voor:

  • leveringen
  • diensten
  • werken
  • inhuur
  • ICT

Veel inkopende organisaties werken zonder inkoopvoorwaarden, vanuit de idee dat voor belangrijke zaken contracten worden opgesteld en dat voor niet belangrijke zaken het Nieuw Burgelijk Wetboek (Nederlands recht) geldt, of gewoonweg de verkoopvoorwaarden van de leverancier worden geaccepteerd.

Partner van Aanbestedingscafé:

Onderwerpen

Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link