Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Zorginstituut Nederland is chantage farmabedrijven beu

Zorginstituut Nederland is het beu om gechanteerd te worden door de farmaceutische industrie. Het adviesorgaan van de overheid wil dat de minister dure medicijnen niet meer vergoedt als producenten weigeren transparant te zijn over de opbouw van hun prijs. Dat schrijft het FD.

Het Zorginstituut beoordeelt hoe effectief nieuwe dure geneesmiddelen zijn die op de markt komen. Daarbij adviseren zij het ministerie van Volksgezondheid of het medicijn in het basispakket zou moeten worden opgenomen. Daarbij geeft het Zorginstituut ook een indicatie hoeveel er van de prijs af zou kunnen om de kosten van het medicijn in redelijke verhouding te laten staan tot de gezondheidswinst.

Onduidelijkheid prijs
Het advies over de prijs is op dit moment moeilijk te geven, omdat onbekend is hoe de prijs van geneesmiddelen tot stand is gekomen. Ook is het onduidelijk of er wordt betaald voor eventuele hoge ontwikkelkosten van het medicijn of bijvoorbeeld voor de winstmarge van het bedrijf. Ook wanneer de minister een akkoord bereikt over de prijs van een medicijn, wordt deze niet openbaar gemaakt. Ook dat is het Zorginstituut een doorn in het oog. Het adviesorgaan wil hierover met de minister in gesprek gaan.

Reactie HollandBio
Biotechbedrijven zijn niet te spreken over de oproep van Zorginstituut Nederland om transparanter te zijn over de prijsvorming van medicijnen. Hoe de prijs tot stand gekomen is, is ‘irrelevant’ om te kunnen beoordelen of het geneesmiddel voor vergoeding in aanmerking moet komen, stelt HollandBio, de koepel van biotechbedrijven, tegen het FD. Volgens HollandBio gooit Zorginstituut met deze worden ‘meer olie op het vuur van een debat dat al zo sterk is gepolariseerd’.

Debat in Frankrijk
Nederland is niet het enige land waar dit debat speelt. Ook Franse patiëntenorganisaties zijn de chantage van farmaceutische bedrijven zat. Vertex heeft besloten om een nieuwe drievoudige combinatietherapie tegen taaislijmziekte niet in Frankrijk te testen, omdat de Fransen het belangrijkste medicijn van het bedrijf nu al te duur vinden en niet willen vergoeden. Dit vinden de patiëntenorganisaties ‘onacceptabel’. Eerder mislukten onderhandelingen in Frankrijk over de vergoeding van Orkambi, een medicijn tegen taaislijmziekte dat geschikt is voor ongeveer de helft van de patiënten.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link