Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
19
01
18
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

200 miljoen euro extra voor renovatie bruggen en tunnels

Het Rijk wil vanaf 2020 jaarlijks 200 miljoen euro extra uittrekken om oude bruggen en tunnels in het hoofdwegennet te renoveren. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat gezegd. Hierdoor wordt een van de kritiekpunten van de Algemene Rekenkamer beantwoord. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Op dit moment wordt al bij veertig bruggen en tunnels renovatie of vernieuwing ingepland of uitgevoerd. Begin volgend jaar komen daar nog eens veertig bij. Vooral in Zuid-Holland rondom Rotterdam, moet er veel vernieuwd of gerenoveerd worden. Het gaat hier onder meer om de Van Brienenoordbrug en de Eerste Heinenoordtunnel.

Algemene Rekenkamer
Het extra geld betekent een grote verdubbeling van het budget. Daarmee lijkt een kritiekpunt van de Algemene Rekenkamer te worden beantwoord. De Rekenkamer stelde namelijk dat er door de bezuinigingen aan het onderhoud risico’s zouden zijn ontstaan voor de kwaliteit van het hoofdwegennet. Een groot deel van de bruggen en tunnels in het programma zijn al tientallen jaren oud, soms nog ouder. Als die niet vernieuwd of gerenoveerd worden, dan leidt dat tot meer slijtage en een toename van de storingsgevoeligheid.

Flexibel
Hoe de vernieuwing en renovatie wordt aangepakt, staat nog niet vast. En naar alle waarschijnlijkheid zal dat ook niet gebeuren. De aanpak zal heel flexibel blijven, waardoor projecten naar voren kunnen worden gehaald als uit periodieke inspecties blijkt dat een brug of tunnel eerder aan renovatie toe is. Ook geeft de flexibiliteit Rijkswaterstaat, gemeente en provincies de ruimte om te overleggen over zaken zoals het verbeteren van de bereikbaarheid en het combineren met andere werkzaamheden.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.