Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
11
09
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

21 gemeenten publiceren gegevens kwetsbare kinderen

Tijdens de aanbesteding van speciaal leerlingenvervoer zijn gevoelige gegevens van bijna 1800 kwetsbare kinderen op straat beland. Het gaat om gedetailleerde informatie, zoals geboortedata en huisadressen van leerlingen in het speciaal onderwijs. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Het vervoer van leerlingen in het speciaal onderwijs moet openbaar worden aanbesteed. Om chauffeurs inzicht te geven in de afstand die ze moeten afleggen, verstrekken gemeenten rittenlijsten. Die zijn te zien op TenderNed. De meeste gemeenten hebben de gegevens van leerlingen geanonimiseerd, maar bij 21 gemeenten gebeurde dat niet. Daardoor waren geboortedata, huisadressen, schoollocaties en roostertijden van kwetsbare kinderen in te zien. In sommige gevallen kon zelfs de ziekte of beperking van een leerling worden achterhaald.

Autoriteit Persoonsgegevens
Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens hebben de gemeenten meer gegevens openbaar gemaakt dan nodig was. Ook twijfelt de toezichthouder over de noodzakelijkheid van de publicatie van deze gegevens. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft contact opgenomen met de betrokken gemeenten en gevraagd de bewuste documenten aan te passen of te verwijderen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de organisatie die verantwoordelijk is oor TenderNed, heeft daarnaast laten weten dat de verantwoordelijkheid voor de verspreiding van de gegevens bij de gemeenten zelf ligt.

21 gemeenten
Onder de 21 gemeenten die de gegevens ten onrechte openbaar maakten, vallen: Amersfoort, Dronten, Hillegom, Noordwijk, Rhenen, Veenendaal en Wassenaar.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.