Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
28
04
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Duurzaamheid
Soort:

50 procent energie in de zorg is in 2019 groen

In 2019 zal ruim 50 procent van het totale energieverbruik in de zorg duurzaam zijn. Intrakoop startte hiervoor twee aanbestedingen en die zijn nu allebei afgerond. De aanbestedingen richtten zich ook op Social Return on Investment. Dit meldt Skipr.nl.

De Europese aanbesteding elektriciteit is gegund aan Eneco. Nuon heeft de Europese aanbesteding aardgas gewonnen. In totaal wordt de elektriciteit via windenergie gezamenlijk ingekocht door ruim 240 zorginstellingen. Door deze krachtenbundeling worden er kosten bespaard én worden er goede afspraken gemaakt over duurzame energie.

Win-winsituatie
Frank Kaptein, directeur/bestuurder van Intrakoop, kan nog niks zeggen over het uiteindelijke resultaat na de gespreide inkoop van energie. Het is volgens hem wel zeker dat de zorg fors gaat verduurzamen. De kosten zullen dalen en het sociaal ondernemen krijgt een extra boost. Volgens hem is er in alle opzichten sprake van een win-winsituatie.

Social Return on Investment
De focus in beide aanbestedingen liggen op duurzaamheid en Social Return on Investment (SROI). Hierdoor worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ondersteund. Vijf procent van de omzet wordt hiervoor ingezet. Daarnaast heeft Eneco zich laten certificeren via Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Dit is een landelijk meetinstrument en keurmerk dat de mate van sociaal ondernemen objectief zichtbaar maakt.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.