Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Aanbesteden blokkeert nieuwe toepassingen

“De manier waarop steden nu projecten aanbesteden zit nieuwe toepassingen in de weg.” Dat zegt Kees van der Klauw, hoofd Research van Philips Lighting tegen RTL Z. Steden zetten in op technologie om de stad leefbaarder, schoner en veiliger te maken. Ook in Nederland worden stappen gezet. Philips ziet echter dat we al veel verder zouden kunnen zijn, als de regels voor aanbestedingen minder streng zouden zijn. “Je kunt niet in een laboratorium bedenken wat goed is voor stedelingen. Je moet experimenteren met bedrijven en burgers in de stad.”

Eerder dit jaar stelde Staf Depla, wethouder Economie, Werk en Inkoop van de gemeente Eindhoven in een column op FD.nl dat de Aanbestedingswet het ontwikkelen van innovaties niet bevordert. Volgens de wethouder koop je innovaties niet in, die ontwikkel je samen. Volgens Depla moet er volgens de wet vooraf vastgelegd worden hoe het innovatieve product er precies uit moet gaan zien. “Tijdens de aanbesteding bewaken juristen uiteraard dat we daar geen millimeter van afwijken. Dit biedt geen enkele ruimte om tijdens het ontwerpen samen met bedrijven nieuwe inzichten en slimme ideeën te verwerken. Innovatieve bedrijfjes krijgen zo geen poot aan de grond” , aldus Depla. 

European Innovation Scorebord
Desondanks toont het European Innovation Scorebord 2016 van de Europese Commissie aan dat Nederland leidend is in Europa op het gebied van innovatie. Samen met Denemarken, Duitsland, Finland en Zweden scoort Nederland minimaal twintig procent boven het Europese gemiddelde op 25 indicatoren voor innovatiekracht. Het kabinet heeft in de Rijksbegroting 2016 vastgelegd de stap te willen nemen van innovatievolger naar innovatieleider. “Investeren is belangrijk, omdat innovatie de komende decennia de motor is van onze concurrentiekracht en economische groei”, reageert Kamp in een persbericht. “Innovatieleider blijven we niet zomaar. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden moeten de komende jaren extra investeren in onderzoek en ontwikkeling om de positie van Nederland als sterk innovatieland te handhaven.”

Dwing innovatie niet af
Volgens de experts zou de Aanbestedingswet meer ruimte moeten bieden om dit daadwerkelijk te bewerkstelligen. “Innovatie is onvoorzienbaar”, stelt Tim Robbe in zijn column op AanbestedingsCafe.nl. “Innovatie is gebonden aan context. Je kunt innovatie niet via offertes en plannen van aanpak bewerkstelligen. De context in bijvoorbeeld het sociale domein is dat domein zelf. Inkopers moeten zorgorganisaties en zorgvragers laten ‘spelen’ binnen randvoorwaarden zodat echte innovatie zich kan voordoen en ontwikkelen. inkopers moeten innovatie dus niet af proberen te dwingen, maar wel begeleiden beschermen en waarderen.”

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres