Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Aanbesteding c2000 brengt nationale veiligheid in geding

Bij de aanbesteding van het nieuwe c2000, het communicatiesysteem voor hulpdiensten in Nederland, heeft de strategische veiligheid geen rol gespeeld. De opdracht werd op basis van laagste prijs gegund aan het Chinese bedrijf Hytera Communications. Ook zouden leveranciers de complexiteit van het nieuwe netwerk onderschat hebben, waardoor de implementatie ervan vertraging heeft opgelopen.Een uitzending van Zembla maakte woensdag bekend dat dit tot bezwaren heeft geleid bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veilgheidsdienst (MIVD).

Het huidige c2000 systeem is al behoorlijk verouderd en kan bij een grote ramp overbelast raken. In het geval van een terroristische aanslag kan dat bijvoorbeeld betekenen dat bepaalde gebruikers van c2000 niet meer kunnen communiceren via het systeem. Dat geldt bijvoorbeeld voor huisartsposten, bepaalde reddingsbrigades en chemiebedrijven zoals Dow Chemicals. Het vernieuwde c2000 moet deze risico’s verminderen, maar vanwege de inbreng van Hytera zijn veel experts toch ongerust.

Dreiging

Zembla liet woensdag bijvoorbeeld Arwi van der Sluijs, directeur van ict-beveiligingsbureau True-xs, aan het woord. Hij wees er op dat het ministerie van Buitenlandse Zaken reizigers naar China adviseerde om slechts schone ict-apparaten naar het land te brengen, omdat de Chinese overheid mogelijk de apparaten zal proberen te hacken. Daarnaast waarschuwde de directeur van het AIVD eerder dit jaar voor de Chinese cyberdreiging. In deze context is het volgens van der Sluijs onbegrijpelijk dat het ministerie van Justitie en Veiligheid er voor kiest om een Chinees bedrijf zo veel verantwoordelijkheid te geven over de Nederlandse veiligheidsinfrastructuur.

Europese aanbesteding

In een reactie naar aanleiding van de uitzending van Zembla stelt het ministerie van Veiligheid en Justitie dat de levering van het nieuwe c2000 systeem na een Europese aanbesteding gegund is aan drie leveranciers, Hytera, 2way en Eurofunk. Volgens het ministerie zijn daarbij alle procedures gevolgd die bij een aanbesteding horen. Daarnaast benadrukt de verklaring dat het systeem eigendom blijft van de ministerie.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres