Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
29
11
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Rechtszaken
Soort:

Aanbesteding Carmel kan doorgaan

Aanbesteding Carmel kan doorgaan

Distributeurs Iddink en TLN hebben hun kort geding tegen het Carmelcollege verloren. Dat betekent dat de scholenkoepel haar onconventionele aanbesteding kan doorzetten. Carmel wil digitale lesmaterialen rechtstreeks inkopen bij de uitgevers en zo distributeurs als tussenpartij passeren. Ook wil het niet meer het gehele materiaal in een keer inkopen, maar het per vak opknippen.

De advocaten van TLN en Iddink beargumenteerden dat de distributeurs nadeel ondervinden van de aanbesteding, omdat ze geen eerlijke kans krijgen. De rechtbank in Den Haag ging hier niet in mee. Volgens de rechter hebben distributeurs en uitgevers weliswaar een andere uitgangspositie, maar kunnen ze beiden met evenveel kans meedoen aan de aanbesteding.

Innovaties
De rechter stelt volgens het Financieel Dagblad (FD) daarnaast dat het niet de taak is van Carmel om een mogelijke achterstand van distributeurs op uitgevers weg te nemen. De distributeurs moeten zelf met innovaties en aanvullende diensten hun meerwaarde bewijzen. Via een woordvoerder heeft TLN laten weten tevreden te zijn over deze uitspraak. Het bedrijf zou slechts willen weten of deze aanbesteding mocht of niet en ziet het niet als een bedreiging van haar verdienmodel.

Belangstelling
Carmel is vanzelfsprekend ook blij met het besluit van de rechter. Bestuurder Fridse Mobach hoopt dat de aanbesteding nu zo snel mogelijk hervat wordt en stelt dat er veel scholen zijn die met belangstelling hebben uitgekeken naar de uitkomst van het kort geding. Volgens hem is er vele interesse in deze aanbestedingsvorm die voor een grote verandering op de schoolboekenmarkt kan zorgen.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.