Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
20
02
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Duurzaamheid
Soort:

Aanbesteding groene stroom Rijksoverheid gegund

Aanbesteding groene stroom Rijksoverheid gegund
Foto: Adobestock

Greenchoice, Nuon, Engie en Eneco hebben de aanbesteding gewonnen om de Rijksoverheid de komende jaren te voorzien van groene stroom. Het gaat hierbij om ongeveer 1.000 gigawattuur elektriciteit per jaar. Uiteindelijk wil de Rijksoverheid alleen nog maar elektriciteit kopen die in Nederland zelf duurzaam is opgewekt. Dit meldt Rijksoverheid.nl.

De 1.000 gigawattuur elektriciteit per jaar is verdeeld over bijna 6.500 aansluitingen. De aanbesteding loopt van 2018 tot 2022. In totaal zal het zo’n 200 miljoen euro gaan kosten. De stroom wordt met certificaten (garanties van oorsprong) geleverd.

Nederlandse groene stroom
De Rijksoverheid wil uiteindelijk alleen nog maar elektriciteit kopen die in Nederland zelf duurzaam is opgewekt, zo veel mogelijk op rijksgrond. Dit is de eerstkomende jaren nog niet haalbaar. De jaren 2018 tot2022 zijn daarom een overgangsperiode. Nu moet 30 procent groene stroom uit Nederland komen. De andere 70 procent komt uit andere Europese landen.

Verbruik
Het Rijksvastgoedbedrijf organiseert namens alle ministeries de inkoop van groene stroom. De meeste stroom wordt door defensie gebruikt, zo’n 360 gigawattuur per jaar. Daarna volgt het Rijksvastgoedbedrijf (315 gigawattuur) en Rijkswaterstaat (180 gigawattuur).  Rechtbanken, gevangenissen en andere justitiële inrichtingen verbruiken ruim 120 gigawattuur per jaar.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.