Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Aanbesteding gegund: “Nu wordt het echt spannend”

De Rijksoverheid heeft onlangs, via een Rijksbrede openbare aanbesteding, tien externe bureaus gekozen voor inkoopadvies en inkoopondersteuning. De aanbesteding was opgedeeld in vijf percelen. InQuest, Aeves, Conducto, Benefit, Emeritor, Pro 10, Significant, Supply Value en Yacht hebben allemaal één of meerdere percelen in de wacht gesleept. Per perceel zijn meerdere partijen uitgekozen, die vervolgens via minicompetities een inhuurvraagstuk in de wacht moeten slepen. De raamovereenkomsten zijn 1 maart ingegaan en de eerste minicompetities zijn al gestart.

AanbestedingsCafe.nl spreekt InQuest, die perceel drie ‘tactisch inkoopadvies voor kerndepartementen’ en perceel vier ‘operationeel inkoopadvies’ binnen heeft gesleept. “Het was een bijzondere aanbesteding”, vertelt Paul ’t Hart, managing consultant interim management bij InQuest. “Het ging bij deze aanbesteding namelijk puur om kwaliteit. De prijs wordt pas belangrijk in de minicompetities.”

Soepele aanbesteding
Hoe is de aanbesteding zelf verlopen? “We hebben het als team opgepakt”, antwoordt ’t Hart. “Vele avonden hebben we aan de inschrijving gewerkt om het verhaal zo scherp mogelijk te krijgen. Dat is lastig, want je krijgt een maximaal aantal woorden om een aantal wensen te beantwoorden. Daarnaast waren er 26 andere inschrijvers. Een aantal gerenommeerde namen hebben geen enkel perceel gegund gekregen. Het is een groot en waardevol contract. Daarom dachten we dat er wel partijen zouden zijn die bezwaar zouden maken tijdens de Alcateltermijn. Dit was echter niet het geval.”

Ingeschreven op alle percelen
InQuest had zich op alle percelen ingeschreven. “Van te voren wisten we dat we er maximaal vier konden winnen. We hadden onze zinnen vooral gezet op tactisch- en operationeel inkoopadvies. We hebben voorheen wel vaker inkoopadvies geleverd aan kerndepartementen. In de afgelopen jaren konden we helaas niet onze dienstverlening bieden bij een aantal kerndepartementen, omdat we geen raamovereenkomst hadden. Daar hebben we ons nu dus op gefocust. Ook het perceel operationeel inkoopadvies is erg gunstig, omdat we ons product ‘In2Talent’, voor de instroom van jong inkoop talent, mooi kunnen etaleren.”

Beloften waarmaken
De aanbesteding was pas het eerste obstakel. De inkt is nog nat en nu moet de beloofde kwaliteit waargemaakt gaan worden. Hier maakt ’t Hart zich geen zorgen over. “We hebben al een aantal aanvragen binnen en de eerste plaatsingen zijn al gerealiseerd. Voor de Haagse Inkoopsamenwerking (HIS) hebben we een aanvraag om senior inkoopadviseurs en tactisch inkoopadviseurs te plaatsen. Voor Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn we daarnaast bezig met offertes voor een tweetal junior inkoopadviseurs en een Inkoop- contractmanager.”

Minicompetities
Hoe gaat zo’n minicompetitie in zijn werk? “In perceel drie zitten bijvoorbeeld vier partijen. Iedereen krijgt tegelijkertijd de stukken toegestuurd met de opdracht en een deadline. We hebben bij HIS bijvoorbeeld een week de tijd gehad om de juiste mensen te selecteren. Nu is niet alleen de kwaliteit, maar ook de prijs belangrijk. Voor de aanvragen bij de HIS geldt dat de kwaliteit voor 70 procent meetelt en de prijs voor 30 procent. We moeten ons onderscheiden op beide vlakken en de concurrentie is groot. Nu wordt het pas echt spannend.”, concludeert ’t Hart.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties (1)

Dolf Bruins 29 maart 2016 11:02 uur

Allemaal goede bureaus. Toch vraag ik mij af welke mogelijkheden de Rijksoverheid ZZP'ers biedt om rechtstreeks (dus zonder tussenkomst bureau) mee te dingen naar een opdracht?

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres