Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Aanbesteding jeugdzorg disproportioneel

De voorwaarden die de gemeenten Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem stelden aan instellingen voor het leveren van jeugdzorg zijn ‘disproportioneel’. Dit oordeelt het gerechtshof afgelopen dinsdag in Den Haag.

Instellingen zouden in 2017 door bezuinigingen fors minder budget krijgen, maar ze mochten geen wachtlijsten laten ontstaan en geen patiënten weigeren. Budgetoverschrijdingen zouden voor de rekening van de instellingen zijn. In de aanbesteding stond daarnaast onvolledige informatie over de te leveren zorg. Het risico was daardoor moeilijk in te schatten. Het hof beschouwt de kans op budgetoverschrijdingen als reëel. Dat schrijft het NRC.

Niet proportioneel
De voorwaarden van de aanbesteding zijn in strijd met de Gids Proportionaliteit, aldus het hof. Het oordeel komt overeen met de uitspraak van de rechtbank Den Haag in oktober vorig jaar. De uitspraak in oktober zorgde ervoor dat de aanbesteding van de jeugdzorg was opgeschort. Om dit op te vangen hebben de gemeenten ‘tijdelijke overbruggingsovereekomsten’ opgesteld met de bestaande zorgverleners. Deze overeenkomsten blijven nu voor heel 2017 gelden. De gemeenten starten een nieuw aanbestedingstraject dat zal gaan over de inkoop van jeugdzorg van 2018.

Tweede Kamer
Tweede Kamerlid Van Gerven (SP) vroeg dinsdag direct om een reactie van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De rechterlijke uitspraak zal meegenomen worden in het Algemeen Overleg Jeugdhulp op 23 februari 2017.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres