Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
15
02
17
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Rechtszaken
Soort:

Aanbesteding jeugdzorg disproportioneel

Aanbesteding jeugdzorg disproportioneel
Foto: DollarPhotoClub

De voorwaarden die de gemeenten Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem stelden aan instellingen voor het leveren van jeugdzorg zijn ‘disproportioneel’. Dit oordeelt het gerechtshof afgelopen dinsdag in Den Haag.

Instellingen zouden in 2017 door bezuinigingen fors minder budget krijgen, maar ze mochten geen wachtlijsten laten ontstaan en geen patiënten weigeren. Budgetoverschrijdingen zouden voor de rekening van de instellingen zijn. In de aanbesteding stond daarnaast onvolledige informatie over de te leveren zorg. Het risico was daardoor moeilijk in te schatten. Het hof beschouwt de kans op budgetoverschrijdingen als reëel. Dat schrijft het NRC.

Niet proportioneel
De voorwaarden van de aanbesteding zijn in strijd met de Gids Proportionaliteit, aldus het hof. Het oordeel komt overeen met de uitspraak van de rechtbank Den Haag in oktober vorig jaar. De uitspraak in oktober zorgde ervoor dat de aanbesteding van de jeugdzorg was opgeschort. Om dit op te vangen hebben de gemeenten ‘tijdelijke overbruggingsovereekomsten’ opgesteld met de bestaande zorgverleners. Deze overeenkomsten blijven nu voor heel 2017 gelden. De gemeenten starten een nieuw aanbestedingstraject dat zal gaan over de inkoop van jeugdzorg van 2018.

Tweede Kamer
Tweede Kamerlid Van Gerven (SP) vroeg dinsdag direct om een reactie van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De rechterlijke uitspraak zal meegenomen worden in het Algemeen Overleg Jeugdhulp op 23 februari 2017.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.