Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Aanbesteding met prijsvragen oplossing onvrede architecten

Prijsvragen zijn een goed alternatief om prijzenslagen bij aanbestedingen uit te bannen, zegt Cilly Jansen, directeur Architectuur Lokaal, een onafhankelijk kenniscentrum voor bouwcultuur. Zij reageert hiermee op de enquête die architect Rudy Uytenhaak heeft gehouden onder zijn vakgenoten. Hieruit bleek dat er dikwijls in de eerste fase van de aanbesteding om een visie wordt gevraagd die in de praktijk neerkomt op een omvangrijk voorontwerp. Daarin zitten tientallen tot honderden uren arbeid. In de meeste gevallen wordt daarvoor geen vergoeding gegeven, alhoewel de kosten doorgaans rond de 20 duizend euro bedragen.

Architectuur Lokaal, een onafhankelijk kenniscentrum voor bouwcultuur, heeft samen met ontwerpers, ontwikkelaars, aannemers, constructeurs, installateurs en rijks- en lokale overheden gratis digitale instrumenten gemaakt, waarmee eenvoudiger kan worden aanbesteed. Uitgangspunt hiervan is een prijsvraag.

Prijsvraag aanbesteding
“Verschillende Europese landen zoals Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland hebben al succesvolle aanbestedingen met prijsvragen uitgevoerd, waar zowel opdrachtgevers als architecten enthousiast over zijn”, betoogt Jansen. “Architecten dienen een visie in van twee A4’tjes en wat referentiebeelden. Enkele geselecteerde ontwerpers werken die visie uit en daar ontvangen zij een ontwerpvergoeding voor. Alles verloopt transparant via internet en draagt bij aan publieke meningsvorming. Er wordt niet geconcurreerd op prijs, maar op kwaliteit”, aldus Jansen. “En omdat de vraag niet helemaal is dichtgetimmerd met regels, is er vrijheid voor innovatieve oplossingen.”

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres