Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Aanbesteding nieuw windpark niet uitgesteld

Er zal dit jaar ‘gewoon’ een groot windpark op de Noordzee worden aanbesteed. Er werd gevreesd dat dit niet zou gebeuren, aangezien minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes de manier van aanbesteden wil veranderen. Hij heeft daartoe een wetswijziging ingediend, maar die zal op vroegst medio volgend jaar bekrachtigd worden.

Tegelijkertijd vindt minister Wiebes dat wind-op-zee projecten cruciaal zijn voor de Nederlandse energietransitie. Hij wil om die reden vasthouden aan het beleid om ieder jaar één windpark aan te besteden. Daarom gaat de eerstvolgende aanbesteding van start onder de huidige regels, zo laat het Financieel Dagblad (FD) weten.

Transparantie
Wiebes gaat wel enkele kleine wijzigingen doorvoeren in de aanbestedingsprocedure. Bij de vorige tender maakten twee verliezende partijen bezwaar, omdat de selectiecriteria onduidelijk zou zijn geweest. De minister gaat nu daarom onder meer maatregelen nemen om het selectieproces transparanter te maken.

Veilingen
Hoewel Wiebes nu tegemoet komt aan de wensen van windparkontwikkelaars zijn zij kritisch over zijn voorgestelde wetswijziging. Zo wil de minister onder meer kavels veilen, wat betekent dat exploitanten in de toekomst zullen moeten betalen om windparken te mogen bouwen. Nu krijgen ze daar juist subsidie voor. De windsector zegt dat het op dit moment nog niet zonder die overheidssteun kan.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres