Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Aanpak Nijkerkerbrug brengt Marktvisie tot uiting

Rijkswaterstaat is al meer dan een jaar bezig met het verbeteren van de samenwerking met de bouwsector. Dat dit zijn vruchten afwerpt, blijkt onder andere door de renovatie van de Nijkerkerbrug. Hierbij overlegt Rijkswaterstaat al vanaf de eerste fase met marktpartijen over hoe het project als beste kan worden aangepakt. Er worden zo min mogelijk regels gesteld en pas in ene late fase wordt de prijs bepaald.

De prijs is lang dominant geweest, wat heeft geleid tot vele vechtcontracten en forse kostenoverschrijdingen. Tegenvallers leidde tot juridische procedures en verzuurde verhoudingen, schrijft het FD. Tegelijkertijd werd de rekening van de lage inschrijvingen doorgeschoven naar onderaannemers, die ook in de problemen kwamen.

Startsein Marktvisie
De aanpak bij Nijkerk is het startsein van de Marktvisie. De komende jaren wordt er voor 8,2 miljard euro aan investeringsbeslissingen genomen, waar deze bij centraal zal staan. De visie houdt in dat er meer ruimte komt voor samenwerking, informatie-uitwisseling, overleg bij tegenvallers en het eerlijker verdelen van risico’s tussen Rijkswaterstaat en de bouwbedrijven.

‘Race to the bottom’
Focus op prijs leidt tot ongezonde situaties. Dit kan ertoe leiden dat bedrijven omvallen, wat de concurrentie ernstig beperkt. De ‘race to the bottom’ moet gestopt worden. Maar het bereiken van deze gedragsverandering is volgens Rijkswaterstaat wel makkelijker gezegd dan gedaan. Bouwbedrijven geven steeds vaker aan niet langer (te) laag in te schrijven bij projecten, maar Rijkswaterstaat ziet dat er per project nog behoorlijk wordt geknokt.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link