Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

“Aanbesteding Nijkerkerbrug in strijd met Aanbestedingswet”

Rijkswaterstaat wil de Marktvisie tot uiting brengen door de aanbesteding van de renovatie van de Nijkerkerbrug. Hierbij wordt er al vanaf de eerste fase met marktpartijen gesproken over de aanpak van het project, worden er zo min mogelijk regels gesteld en wordt de prijs pas in een late fase bepaald. “Dit is in strijd met de Europese aanbestedingsregels”, stelt Hennes de Ridder, Emeritus hoogleraar integraal ontwerpen aan TU Delft op Cobouw.

De Ridder vindt het ook belachelijk om te selecteren op prijs. Dit komt volgens hem eigenlijk alleen in de bouwsector voor. “Een normaal mens bedenkt dat, als je niet meer alleen op prijs wilt selecteren, je ook nog op iets anders de aanbieders moet kunnen schiften. Daarom selecteert en contracteert de normale wereld op de verhouding tussen leverantie en de prijs”, aldus de hoogleraar.

Zonder prijs
Rijkswaterstaat wil niet meer alleen de prijs als selectiecriterium gebruiken, dus selecteren nu in feite ‘zonder prijs’. De Ridder begrijpt deze keuze totaal niet. Iedereen weet dat een prijs altijd in competitie tot stand moet komen, redeneert hij. “Minstens net zo erg is dat alleen de aanpak als selectiecriterium wordt gebruikt. Het ‘hoe’ is dus belangrijker dan het ‘wat’. Hierdoor worden bouwers beoordeeld op vage beloften in plaats van harde aanbiedingen.”

BVP ongeschikt
De hoogleraar vindt BVP dan ook totaal ongeschikt voor een publiek aanbestedingsproces. Het is volgens hem in strijd met algemeen aanvaarde beginselen ten aanzien van transparantie en objectiviteit. “Dit komt omdat BVP gebaseerd is op risicodossiers, kansendossiers en interviews met sleutelfiguren. Risico’s zijn onzekerheden die niet alleen subjectief zijn, maar ook niet transparant kunnen worden behandeld en niet kunnen worden vergeleken. Risico’s horen daarom niet thuis in de selectie en ook niet in een contract. Bij kansen gaat het vervolgens om frutsels en fratsen waar ijdele opdrachtgevers mee worden gestreeld en bediend.” Interviews zijn volgens De Ridder tot slot ronduit gênant. “Je vraagt een sleutelfiguur van BAM of hij het project wel begrijpt. Hij begrijpt het waarschijnlijk veel beter dan de door Rijkswaterstaat ingehuurde BVP-adviseur.”

Schaf verdeelcontract af
De Ridder raadt aan om het verdeelcontract af te schaffen. “Maak de opdrachtgever verantwoordelijk voor de context, inclusief stakeholders, en de aanbieder verantwoordelijk voor het bouwwerk inclusief proces. Contracteren en afrekenen op de output-prijs ratio en geen onzekerheden in het contract.”

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties (1)

aanbestedingscafe gebruiker 19 mei 2016 13:28 uur

En hierdoor wordt innovatief aanbesteden en het betrekken van (potentiële) leveranciers tijdens de aanbesteding de kop ingedrukt en voert de theorie de boventoon. Prachtig om te zien dat er inkopers / Europees aanbesteders, in dit geval van Rijkswaterstaat, de geijkte paden te durven te verlaten.

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres