Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Aanbesteding Noordersluis van start

De zeesluis uit 1929 in IJmuiden moet over niet al te lange tijd vervangen worden. Binnenkort begint hiervoor de aanbesteding. De kosten voor de vervanging van de sluis worden geschat op een flinke 880 miljoen euro. De Europese Commissie beslist hoogstwaarschijnlijk begin 2015 over de subsidiëring van het project.

Het Rijk, Noord-Holland en de gemeente Amsterdam hebben in 2011 samen miljoenen euro’s gereserveerd voor de bouw van de Noordersluis. Amsterdam heeft in 2012 ingestemd met een gemeentelijke bijdrage van 136,5 miljoen euro, maar door gunstige renteontwikkelingen hoeft de gemeente nu maximaal 105,25 miljoen euro in te leggen.

Brussel draagt bij
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu verwacht dat Brussel de bouwkosten voor een groot deel zal compenseren. De Europese Commissie subsidieert namelijk goederenvervoer per water, omdat dit milieuvriendelijker is en minder snel vastloopt. Tot nu toe heeft Brussel al bijna 4,5 miljoen euro meebetaald aan de planstudies voor de zeesluis. De bijdrage kan oplopen tot maximaal 30 procent van de bouwkosten.

Staat sluis kritiek
De sluis uit 1929 zou volgens de planning van het Rijk in 2029 vervangen moeten worden. Volgens onder meer het Amsterdamse gemeentebestuur en het Havenbedrijf Amsterdam is dat veel te laat, omdat de technische staat kritiek is en de nieuwste generatie schepen nu al niet meer door de verouderde sluis past.

Cruciaal voor bereikbaarheid
De sluis wordt door de Europese Commissie als cruciaal gezien voor het vervoer vanuit de Baltische staten naar het Zuid-Europese achterland. De nieuwe sluis wordt 500 meter lang, 65 meter breed en 18 meter diep. Met de bouw van deze sluis wordt de bereikbaarheid van de Amsterdamse havenregio vergroot. De sluis moet de capaciteit krijgen om jaarlijks 125 miljoen ton goederen te verwerken.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres