Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Aanbesteding openbaar vervoer verhoogt kwaliteit

De aanbesteding van het openbaar vervoer in de periode 2004-2011 verhoogt de kwaliteit. Ook is de kwaliteit hoger als er tijdens de aanbestedingsprocedure meerdere bieders zijn. Dat blijkt uit een analyse van SEO Economisch Onderzoek.

Bij aanbestedingen van het OV concurreren vervoersbedrijven om het exclusieve, tijdelijke recht om in een bepaald gebied het openbaar vervoer te verzorgen. De betreffende overheid stelt een exploitatiebijdrage ter beschikking aan de exploitant omdat de exploitatie van het ‘lijnenpakket’ vaak niet rendabel is. Aanbestedende diensten laten vervoersbedrijven bij een vaste subsidie concurreren op kwaliteit of op prijs en kwaliteit.

Leereffecten
Uit de analyse komen enkele leereffecten naar voren. Wanneer een concessie voor de tweede maal wordt aanbesteed, heeft dat positieve gevolgen voor de kwaliteit. Daarnaast blijkt dat aanbesteding in verstedelijkte gebieden ook loont als er maar één bieder is.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres