Magnifying glass Close

Aanbesteding regeringsvliegtuig start binnenkort

Binnenkort start de Europese aanbesteding voor de vervanging van het huidige regeringsvliegtuig. Het vliegtuig, waarin het kabinet en het Koninklijk Huis mogen vliegen, zal naar verwachting 50 tot 90 miljoen euro gaan kosten. Schultz, minister van Infrastructuur en Milieu, stelt dat zij zich richt op een zo kostenefficiënt mogelijke oplossing. Daarbij heeft het kabinet een sterke voorkeur voor een gebruikt toestel.

Eerder is al de mogelijkheid onderzocht om een ‘pre-owned’ vliegtuig op een veiling in India aan te schaffen. Deze optie is volgens Schultz echter niet doorgegaan vanwege de specifieke risico’s die zich bij deze casus voordeden.

Kant en klare oplevering
Het nieuwe regeringstoestel moet gelijkwaardige passagierscapaciteit krijgen (24 personen). Ook moet het toestel de overzeese Koninkrijksdelen zonder tussenstop kunnen bereiken. Ook zal er een ‘gepast en functioneel’ interieur komen. De markt wordt gevraagd om kant en klare oplevering. “Dat wil zeggen dat de aanschaf van het vliegtuig en het interieur in één keer aanbesteed wordt”, stelt Schultz. “Op deze manier wordt de markt gevraagd een geschikt vliegtuig aan te bieden, dit technisch op orde te brengen en het interieur op orde te brengen. De keuze voor deze werkwijze is ingegeven door het inperken van risico’s voor de Staat.”

Planning
De huidige planning is dat er voor het einde van het jaar een keuze gemaakt kan worden. Op basis daarvan is de inschatting dat het vervangende vliegtuig eind 2017 in gebruik genomen kan worden. De kosten worden op meerdere begrotingen van ministeries verhaald.

Partner van Aanbestedingscafé
Partner van Aanbestedingscafé

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres