Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen
Kwaliteit zal voor minstens zestig procent meewegen bij de gunning, bij de aanbesteding van tolkdiensten voor de overheid. Ook wordt er ingezet op monitoring van de dienstverlening. Dat laat minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie weten aan de Tweede Kamer.
Afgelopen jaar ontstond er veel ophef rondom de inzet van tolken via intermediairs. De tolkdiensten zouden moeten worden aanbesteed, waartegen tolken in verzet kwamen. Zij voorzagen dalende inkomsten en teruggang in kwaliteit. De Tweede Kamer schakelde een parlementair advocaat in om uit te zoeken of de overheid aanbestedingsplichting was ten aanzien van de tolkdiensten. Dit bleek niet zo te zijn, maar Grapperhaus koos toch voor aanbesteden omdat de hoeveelheid in te kopen tolkdiensten te divers zou zijn en de aanbestedingsdrempel zou overschrijden.
In juni vond een kamerdebat plaats over het aanbesteden van tolkdiensten, waarbij vier moties werden aangenomen. Daaruit vloeien nu het gebruik van kwaliteitseisen en de inzet van monitoring voort. De eerste aanbesteding voor tolkdiensten is al in de markt gezet. De eerste contracten zullen medio 2021 vorm krijgen. Grapperhaus verwacht in 2022 inzicht te kunnen geven in de werking van de nieuwe systematiek.
Kamervragen
Kamerlid Van Nispen (SP) heeft opnieuw kamervragen gesteld over de nieuwe werkwijze. Volgens Van Nispen ondervinden andere Europese landen die dezelfde systematiek aanhouden problemen met de inkoop van tolkdiensten. Bovendien zouden tolken nog steeds te weinig verdienen.