Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Aanbesteding zorg niet van de grond

De meeste gemeenten overzien nog slecht wat de gevolgen voor hen zijn van de nieuwe zorgttaken die ze vanaf volgend jaar moeten uitvoeren.[slide] Daarom kiezen ze bijna alleen nog maar voor de leveranciers waar ze al langer mee werken.

Hoe de markt van zorgaanbieders er uitziet is nog erg onduidelijk voor gemeenten. Daarnaast zijn de politieke risico’s groot bij het maken van keuzes. Toch moeten ze taken binnen het sociaal domein (Wmo 2015, jeugdzorg) op zich gaan nemen. Zo lang gemeentebesturen de markt niet beter doorgronden, zullen ze altijd voor partijen kiezen waar eerder mee is gewerkt. Hierdoor hebben vooral kleinere, lokale aanbieders vooralsnog vaak het nakijken. Dat is te lezen op de website van Binnenlands Bestuur.   

Innovatie heeft te lijden
Het ziet er naar uit veel gemeente het eerste jaar in de nieuwe constellatie zullen gebruiken als overgangsjaar. De tijd zal gebruikt worden om te leren wat op hen afkomt, welke zorg en ondersteuning er werkelijk nodig is en hoe dat georganiseerd moet worden. Pas in 2016 wordt verwacht dat duidelijke veranderingen zullen optreden. Dat zal zorginnovatie ten goede komen. Door de bekende partijen nu in schakelen, zoals voorspeld, vallen nu niet alleen lokale en kleine partijen af. Ook innovatieve aanbieders krijgen bij de decentralisaties nog geen voet tussen de deur.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres